Οι ΗΠΑ «σφυροκοπούν» την ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή

Η νέα αιματηρή κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το διαχρονικό αδιέξοδο στην επίλυση της Μεσανατολικού. Κι αυτό επιτείνεται ακόμη περισσότερο με την πολιτική Τραμπ. Τα νέα σχέδια του εβραίου στο θρήσκευμα γαμπρού του αμερικανού προέδρου φωτίζει μια ακόμη άγνωστη πτυχή γύρω από την αρνητική στάση των αμερικανών στην προσέγγιση Ισραήλ και Παλαιστίνης. Εντελώς τυχαία, προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα του Τζάρεντ Κούσνερ διέρρευσαν στο περιοδικό Foreign Policy.

«Προτεραιότητα για τιςΗΠΑ η στήριξη του Ισραήλ»


Αφορούν στην πολύ σημαντική για τους Παλαιστίνιους Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNRWA. Σε αυτά ο Κούσνερ αναφέρεται σε σχέδιο αποδυνάμωσης της διεθνούς οργάνωσης χαρακτηρίζοντάς την διεφθαρμένη, αναποτελεσματική και εμπόδιο για την ειρήνη.«Προτεραιότητα για την αμερικανική πολιτική, κι αυτό το κάνει ο Τραμπ συνεχώς σαφές, είναι η στήριξη του Ισραήλ», υποστηρίζει ο Γκίντερ Μάιερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. «Για πρώτη φορά αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν διαρκώς στη χώρα πέραν των προγραμματισμένων τακτικών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται στο Ισραήλ». 

Όλοι οι προηγούμενοι αμερικανοί πρόεδροι υποστήριζαν διαχρονικά την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες που συστάθηκε το 1949 και ήταν ο βασικός χρηματοδότης τους. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να μειώσει την αμερικανική εισφορά των 378 εκ. δολαρίων ετησίως και πιο συγκεκριμένα να μην καταβάλει τα κονδύλια που έχει ήδη υποσχεθεί. Οι πόροι του οργανισμού δίνονται σε σχολεία, σε τρόφιμα και σε ανάγκες των Παλαιστινίων προσφύγων, ακόμη και εκείνων στο Λίβανο και την Ιορδανία. Στο Λίβανο οι 400.000 Παλαιστίνιοι ζουν στο κοινωνικό περιθώριο, δεν τους επιτρέπεται η απασχόληση στα πανεπιστήμια και κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με ντόπιους που διαθέτουν τα ίδια προσόντα.

Να τουςαφαιρεθεί το καθεστώς των προσφύγων

Με τη μείωση των κονδυλίων καθίσταται αδύνατη η επιστροφή τους στα πατρώα εδάφη και γι αυτό εξαρτώνται απολύτως από την οργάνωση των ΗΕ. Στην Ιορδανία ζουν 2 εκ. πρόσφυγες. Σε πρόσφατη επίσκεψή του εκεί ο Κούσνερ ζήτησε να αφαιρεθεί από τους Παλαιστίνιους το καθεστώς του πρόσφυγα που ισχύει και για τα παιδιά τους. Στόχος του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωσή τους στη χώρα υποδοχής.

«Ξέρετε, δεν χρειάζεται να επινοήσουμε και πάλι τον τροχό για να βρούμε τη λύση σε αυτήν τη διένεξη» λέει ο Σαλάχ Σαρίφ, εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Αυστρία και τη Σλοβενία. «Όλος ο κόσμος υποστηρίζει τη λύση των δύο ανεξάρτητων χωρών. Είναι ευρωπαϊκή θέση, ρωσική, κινεζική. Το κρίσιμο θέμα είναι να την εφαρμόσουμε στην πράξη κι αυτό σημαίνει τερματισμό της παράνομης ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Μόνο τότε θα επέλθει ειρήνη. Όσο καιρό το Ισραήλ επιμένει να τα κατέχει παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσει η αντίσταση».
Πηγή: Πηγή: DW - Κέρστεν Κνιπ/Ειρήνη Αναστασοπούλου