Εσωκομματική πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον

Σε ανεξάρτητο πάνελ που θα διερευνήσει κατά πόσο τα σχόλιά του για τις γυναίκες που φορούν μπούρκα συνιστούν παραβίαση του κώδικα διαγωγής του Συντηρητικού Κόμματος, παραπέμπεται ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών είχε γράψει σε άρθρο του στην Daily Telegraph τη Δευτέρα ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες που φορούν μπούρκα μοιάζουν με γραμματοκιβώτια ή ληστές τραπεζών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ άλλων και εντός του κόμματός του, καθώς και κατηγορίες για ισλαμοφοβία.

Εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος περιορίστηκε να πει ότι η εσωκομματική πειθαρχική διαδικασία είναι απολύτως απόρρητη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις έχει δεχθεί πολλές επίσημες καταγγελίες κατά των σχολίων του κ. Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιούις έχει καλέσει τον κ. Τζόνσον να απολογηθεί, αίτημα που στήριξε και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Εφόσον κριθεί ότι έχει παραβιάσει τον κώδικα διαγωγής των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει την πιθανότητα αποπομπής από το κόμμα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση είναι ξανά ο επικρατέστερος να διαδεχθεί την κα Μέι στην ηγεσία.

Εν τω μεταξύ, η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ δήλωσε ότι δε θεωρεί πως τα σχόλια του τέως Υπουργού Εξωτερικών στοιχειοθετούν υπόθεση για ποινική δίωξη σε βάρος του για υποκίνηση σε πράξεις θρησκευτικού μίσους, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο