Σκάνδαλο στην Ισπανία με το «χαρισμένο» πτυχίο του διαδόχου του Ραχόι

Αντιμέτωπος με την πρώτη πολιτική κρίση στην έως τώρα σύντομη σταδιοδρομία του βρίσκεται ο διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στην ηγεσία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.

Δικαστήριο της Μαδρίτης έκρινε πως ο 37χρονος Πάμπλο Κασάδο, που ανέλαβε την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο μήνα, απέσπασε το μεταπτυχιακό του στα νομικά το 2009 υπό ύποπτες συνθήκες και πιθανώς χάρη σε πολιτικές γνωριμίες.

Στο πόρισμά του, το δικαστήριο έκρινε πως ο διευθυντής του προγράμματος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος φρόντισε «μια συγκεκριμένη, επιλεγμένη ομάδα φοιτητών» να λάβει πτυχίο «ως δώρο» και χωρίς τις απαιτούμενες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Η υπόθεση έχει πλέον παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει εάν ο κ. Κασάδο θα δικαστεί, καθώς δικαστήρια άλλων βαθμίδων δεν μπορούν να υπερβούν την κοινοβουλευτική ασυλία του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κασάδο αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι του χαρίστηκε το μεταπτυχιακό του.

Έχει παραδεχτεί ωστόσο ότι δεν παρακολούθησε διάφορα μαθήματα ούτε έδωσε εξετάσεις, αν και ολοκλήρωσε μέρος της ύλης. Υποστηρίζει πως έπραξε ακριβώς αυτό που του ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο κι ότι δεν έχει γνώση τυχόν παρατυπιών.

Σε περίπτωση δίκης, ο διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παράνομη δωροληψία ή για διευκόλυνση παρανομιών από δημόσιους λειτουργούς.

Στο πολιτικό επίπεδο, το σκάνδαλο μπορεί να πλήξει περαιτέρω τις προσπάθειες του κ. Κασάδο να αλλάξει την εικόνα του Λαϊκού Κόμματος, που έχει στιγματιστεί από την καταδίκη δεκάδων στελεχών του για σκάνδαλα διαφθοράς και για χρήση «μαύρων» κομματικών ταμείων σε προεκλογικές εκστρατείες.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα – πριν λάβει διαστάσεις η υπόθεση με το μεταπτυχιακό – θέλει τους Σοσιαλιστές να είναι μακράν το δημοφιλέστερο κόμμα με σχεδόν 30% στην πρόθεση ψήφου.

Αντίθετα, το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται στην δεύτερη θέση, μαζί με τους κεντρώους Θιουδαδάνος, με 20,4%.
Πηγή: skai.gr