Κλείσιμο

Ενδεχόμενο ντόμινο από τη διχοτόμηση του Κοσόβου. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Τον ασκό του Αιόλου για τα Βαλκάνια θα ανοίξει μια ενδεχόμενη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου προειδοποιεί αναλυτής του ιστότοπου geopoliticalfutures. Ο αναλυτής του ιστότοπου προειδοποιεί ότι η αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική χερσόνησο είναι σα να «παίζεις με τη φωτιά», με το ντόμινο που θα διαμορφωθεί πιθανότατα να «αγγίζει» και την Ελλάδα. 

Ειδικότερα, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η επίλυση μιας από τις μεγαλύτερες συνοριακές διαμάχες, μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, μπορεί να αξίζει το ρίσκο, εντούτοις αν η υλοποίηση της αμφιλεγόμενης λύσης «πάει στραβά» όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορεί να εύχονται να «μην είχαν ασχοληθεί με τη φωτιά».

«Την περασμένη εβδομάδα, μια εφημερίδα με έδρα το Κοσσυφοπέδιο δημοσίευσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ισχυριζόμενη ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι για πιθανή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου για την επίλυση της τρέχουσας διαμάχης για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου - μια επιλογή στην οι ΗΠΑ αντιτάχθηκε στο παρελθόν. Σύμφωνα με το σενάριο που δημοσίευσε η Gazeta Express, το Κοσσυφοπέδιο θα παραχωρήσει εδάφη στη Σερβία (στα οποία βρίσκεται η σερβική μειονότητα) με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του - ουσιαστικά την ανταλλαγή γης με ειρήνη. 

Το ρεπορτάζ όμως αναφέρει ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο απαρτίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από εθνοτικά Αλβανούς, να γίνει de facto Αλβανική επαρχία. Πρόκειται για το σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας» που η Αθήνα απεύχεται. 



Η διαίρεση συζητήθηκε ως πιθανή οδός για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου ήδη από την πρώτη προσπάθεια της Πρίστινας να ανακηρύξει ανεξαρτησία του το 1991. Αλλά η ιδέα δεν ευοδώθηκε ποτέ τονίζει η ιστοσελίδα. «Οι αλλαγές συνόρων είναι ένα δύσκολο ζήτημα στην Ευρώπη, ειδικά στα Βαλκάνια. Αν συμφωνηθεί η αλλαγή συνόρων σε μια περιοχή, τότε ίσως χρειαστεί να αλλάξουν σύνορα και σε άλλες. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιφυλακτική  λόγω του επικίνδυνου προηγούμενου που ενδέχεται να θέσει σε άλλα μέρη του μπλοκ» (η Καταλονία είναι το πιο προφανές, αλλά σίγουρα όχι μόνο το μοναδικό παράδειγμα).

Αντ ' αυτού, ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ προωθούν μια διευθέτηση που αφήνει τα σημερινά σύνορα ως έχουν - με δέλεαρ (για το Βελιγράδι) την ένταξη στην ΕΕ και ενδεχομένως στο ΝΑΤΟ. «Στην πραγματικότητα, η Σερβία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το 2014 - αλλά το μπλοκ δεν θα επιτρέψει την ένταξή της όσο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει άλυτο» τονίζεται.  

Ας σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα μέχρι πρόσφατα «ξόρκιζε» τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στα μέσα Ιουλίου εμφανίστηκε να αλλάζει ξαφνικά άποψη. Ο Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στο πλαίσιο οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Στη δήλωση αυτή αντέδρασε έντονα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, διαμηνύοντας ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο».
Πηγή: skai.gr