Βρετανοί αγρότες συνδέουν την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας με το Brexit

Με τοποθέτηση που εκλαμβάνεται ως παρέμβαση στη συζήτηση περί πιθανού Brexit χωρίς συμφωνία, η Πρόεδρος της Ένωσης Μινέτ Μπάτερς κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει την επάρκεια των τροφίμων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

«Ο βρετανικός γεωργικός τομέας έχει την προοπτική να είναι ένας από τους τομείς που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από ένα κακό Brexit. Μία ανεμπόδιστη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο και ικανό εργατικό δυναμικό για τις αγροτικές επιχειρήσεις είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για το μέλλον του τομέα», είπε η κα Μπάτερς.

Η προειδοποίησή της αντικρούει τη διαβεβαίωση που πρόσφατα έδωσε ο Υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ ότι η χώρα θα έχει «επαρκή αποθέματα τροφίμων» μετά από το Brexit, ανεξαρτήτως συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ ανέβασε την πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία σε ποσοστό 60%.

Η επισιτιστική ασφάλεια στη Βρετανία βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, η χώρα παράγει σήμερα το 60% των τροφίμων που παράγει, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 74% πριν από 30 χρόνια.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών επισημαίνει ότι σύμφωνα με μελέτες η 7η Αυγούστου 2019 θα ήταν η μέρα που η χώρα θα ξέμεινε από τρόφιμα εάν ήταν υποχρεωμένη να βασίζεται αποκλειστικά στα όσα παράγει.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο