Ο Ρικ Γκέιτς κατηγόρησε τον Μάναφορτ για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη

Ο Ρικ Γκέιτς, βασικός συνεργάτης και μάρτυρας στη δίκη του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε χθες κατά την 5η ημέρα της δίκης, που διεξάγεται στην Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια.

Ο Γκέιτς κατηγόρησε το πρώην αφεντικό του για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τραπεζική απάτη και απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έκλεψε από τον Μάναφορτ εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τη δεκαετία που εργάστηκε στο πλευρό του, σύμφωνα με το “Politico”.

Κατά τη χθεσινή δικαστική διαδικασία, ο Γκέιτς υποστήριξε ότι αρκετές από τις ενέργειές του έγιναν “καθ’ υπόδειξη” του Μάναφορτ. Η παραδοχή αυτή δίνει έμφαση τον βασικό κορμό των κατηγοριών που έχει απαγγείλει σε βάρος του Μάναφορτ ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Καθώς ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, ο Γκέιτς απέφυγε να κοιτάξει στα μάτια το πρώην αφεντικό του, παρά το γεγονός ότι ο Μάναφορτ τον κοιτούσε επιδεικτικά και διαρκώς.

Ωστόσο, ο Γκέιτς κοιτούσε προς την πλευρά των ενόρκων, προς τον δικαστή και την ομάδα εισαγγελέων του Μάλερ.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο πρώην συνεργάτες βρέθηκαν στον ίδιο χώρο από τότε που ο Γκέιτς αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές σε βάρος του Μάναφορτ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κεντρικός ρόλος που είχε ο Γκέιτς στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αλλά και κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο Τραμπ τον έχουν καταστήσει έναν καθοριστικό μάρτυρα για την πορεία της έρευνας υπό τον Μάλερ.

Παράλληλα, ο ίδιος βρισκόταν στο πλευρό του Μάναφορτ όταν προωθούσε τα συμφέροντα ενός φιλικού προς τη Ρωσία κόμματος στην Ουκρανία.

Οι δραστηριότητες αυτές του Μάναφορτ έγιναν χρόνια πριν από την εμπλοκή του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ωστόσο προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Μάλερ στην έρευνα που διενεργεί για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Γκέιτς εξήγησε στο δικαστήριο ότι έχει αποδεχτεί την ενοχή του για τη διάπραξη συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών που έκανε από σκοπιμότητα στην παραποίηση των φοροαπαλλαγών για λογαριασμό του Μάναφορτ.

Παράνομα και με τις ενέργειες αυτές, ο Γκέιτς δεν αποκάλυψε ότι ο Μάναφορτ είχε στην κατοχή του, τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες.

“Έχετε εμπλακεί σε εγκληματική δραστηριότητα;”, ρώτησε ο Γκρεγκ Άντρες από την ομάδα εισαγγελέων του Μάλερ. “Ναι”, απάντησε ο Γκέιτς.

“Έχετε διαπράξει εγκλήματα μαζί με τον κ. Μάναφορτ;”, ρώτησε ο Άντρες. “Ναι”, απάντησε ο Γκέιτς.
Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είχε λάβει οδηγίες από το πρώην αφεντικό του προκειμένου να δώσει αλλοιωμένα στοιχεία για τα εισοδήματά του στους λογιστές που κρατούσαν τα βιβλία του Μάναφορτ και σε αυτούς που κατάρτιζαν τη φορολογική του δήλωση.

Παράλληλα, ο Γκέιτς είπε ότι ακολουθούσε τις εντολές του Μάναφορτ για τη μείωση των φόρων του στις ΗΠΑ, καθώς αντικαθιστούσε το εισόδημα του Μάναφορτ με μία σειρά δανείων που ελάμβανε από το εξωτερικό.

Οι εισαγγελείς του Μάλερ φέρονται να ήθελαν από τον Γκέιτς να αναφερθεί άμεσα στην ουσία της υπόθεσης ενώπιον των ενόρκων κι από την πρώτη του ημέρα στη θέση του μάρτυρα τον Γκέιτς για υπεξαίρεση χρημάτων από την εταιρία του πρώην αφεντικού του.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Άντρες, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν είχε πάρει χρήματα, που δεν δικαιούτο να πάρει. “Στην ουσία, πρόσθετα χρήματα στα έξοδα και αύξαινα τα έξοδα προκειμένου να πάρω περισσότερα χρήματα”, παραδέχθηκε ο Γκέιτς.

Σε ερώτηση να προσδιορίσει το οικονομικό μέγεθος αυτών των παρεμβάσεων που έκανε, ο ίδιος είπε: “Θα έλεγα ότι πρόκειται για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες”.

Ο Γκέιτς κατέθεσε επίσης ότι ο ίδιος αποκάλυψε την κατάχρηση που έκανε σε βάρος του Μάναφορτ στις αρχές κι αφού κατέληξε σε συμφωνία μαζί τους για να συνεργαστεί και να δώσει στοιχεία για την υπόθεση.

“Το γνωστοποίησα αυτό στην κυβέρνηση κατά την διάρκεια των καταθέσεών μου”, είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι έκανε περίπου 20 τέτοιες ενημερώσεις στους εισαγγελείς. Η ομάδα έρευνας του Μάλερ υποχρεούται να δώσει στους δικηγόρους υπεράσπισης του Μάναφορτ κάθε στοιχείο που έχει η ίδια με σημείο αναφοράς την αξιοπιστία του Γκέιτς.

Μεταξύ των στοιχείων αυτών θα πρέπει να υπάρχουν και οι λογαριασμοί με τα “φουσκωμένα” έξοδα τα οποία ο ίδιος δηλώνει ότι παραποίησε.

Από την κατάθεση του Γκέιτς δεν ξεκαθαρίστηκε αν οι υπερτιμολογήσεις των δαπανών είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα οικονομικά του Μάναφορτ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα επιπλέον ποσά επιβάρυναν τους πελάτες, όπως ήταν οι πλούσιοι που χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητες του Μάναφορτ στην Ουκρανία.

Ο Γκέιτς κατέθεσε χθες το απόγευμα για περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά. Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο δικαστής Τ.Σ. Έλις και οι εισαγγελείς είχαν αρκετές φραστικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο δικαστής είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει εκτροπές από τη διαδικασία ώστε η δίκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Η στάση αυτή του Έλις προκαλεί δυσφορία στην ομάδα έρευνας του Μάλερ, καθώς τα μέλη της αισθάνονται ότι περιορίζει τις πραγματικές διαστάσεις της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Μάναφορτ.

Σε μία περίπτωση ο δικαστής προσπάθησε να περιορίσει την προσπάθεια των εισαγγελέων, αναφορικά με την επίδειξη του διαβατηρίου του Γκέιτς και σε ερώτηση σχετική με τα ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό. Ο δικαστής κάλεσε τον Άντρες “να επιστρέψει στην ουσία του ζητήματος”, με τον εισαγγελέα ν’ απαντά: “Δικαστή, είμαστε την ουσία...”.

Ο Έλις από την πλευρά του, τον διέκοψε. “Ακούστε με..., μην μιλάτε όταν μιλάω”, παρατήρησε ο δικαστής.

Η κατάθεση του Γκέιτς άρχισε με κάποιες βασικές πληροφορίες που έδωσε προς τους ενόρκους. Ο 46χρονος Γκέιτς είπε ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον Μάναφορτ το 1995 σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που έγινε στην κατοικία του πρώην αφεντικού του. Την περίοδο εκείνη ο Γκέιτς εργαζόταν ως ασκούμενος στην εταιρία προώθησης συμφερόντων που είχε ο Μάναφορτ.

Ο Γκέιτς έμεινε στην εταιρία μέχρι το 1997 και μετά συνεργάστηκε μαζί του από το 2006 έως το 2016.

Χωρίς ν’ αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκέιτς είπε ότι “έχει εργαστεί για μία από τις προεδρικές προεκλογικές εκστρατείες πρόσφατα”.

Η σχέση του με τον Μάναφορτ ήταν όπως ο ίδιος είπε, καθαρά επαγγελματική, ενώ θεωρούσε τον εαυτό του “έναν εργαζόμενο της εταιρίας”. Έτσι θεωρούσε ότι τον έβλεπε κι ο Μάναφορτ. “Εκτός δουλειάς δεν είχαμε κοινωνικές σχέσεις”, κατέθεσε ο Γκέιτς.

Στη διάρκεια των χρόνων της συνεργασίας τους, οι δύο άντρες ήταν συχνά σε καθημερινή επικοινωνία ενώ είχαν συναντήσεις στα γραφεία της εταιρίας στην Αλεξάντρια, στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και στα διαμερίσματα που διατηρεί ο Μάναφορτ στις δύο πόλεις.

'Έκπληξη αποτέλεσε η απόφαση του Μάλερ να καλέσει τον Γκέιτς να καταθέσει στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας της δίκης.

Η ομάδα του Μάλερ ξετυλίγει μεθοδικά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για την υπόθεση, μέσω των καταθέσεων 15 άλλων μαρτύρων.

Μεταξύ αυτών, οι συνεργάτες του Μάναφορτ για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων στην Ουκρανία, ένας πράκτορας του FBI που πραγματοποίησε έρευνα στο διαμέρισμα του Μάναφορτ στη Βιρτζίνια και αρκετοί πωλητές που πώλησαν στον Μάναφορτ μία σειρά πολυτελών ρούχων, αντικειμένων έως και αυτοκίνητα.

Η πληρωμή των λογαριασμών αυτών γινόταν μέσω διεθνών ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων χρηματικών ποσών.
Πηγή: Politico/ ΑΜΠΕ