Ο Ροχανί απορρίπτει το άνοιγμα Τραμπ λίγο πριν ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις

Απορρίπτει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί το άνοιγμα του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για μεταξύ τους συνάντηση, υπό τη σκιά της ανακοίνωσης της Ουάσιγκτον ότι αύριο Τρίτη θα θέσει σε ισχύ τον πρώτο γύρο εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνομιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνον εφόσον η Ουάσινγκτον αποδείξει την αξιοπιστία της, δήλωσε ο κ. Ροχανί, αφήνοντας αιχμές για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει την Αμερική από την συμφωνία για ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στις αρχές του έτους.

«Είμαστε πάντα υπέρ της διπλωματίας και των συνομιλιών [...] Όμως οι συνομιλίες χρειάζονται εντιμότητα [...] Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν και αποσύρονται από την πυρηνική συμφωνία και μετά θέλουν να κάνουν συνομιλίες μαζί μας», δήλωσε ο κ. Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Η έκκληση του Τραμπ για απ' ευθείας συνομιλίες είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση στην Αμερική πριν από τις εκλογές […] και για δημιουργήσει χάος στο Ιράν», τόνισε. «Το να συνδέονται διαπραγματεύσεις με κυρώσεις είναι παράλογο. Επιβάλλουν κυρώσεις στα παιδιά του Ιράν, στους αρρώστους και στο έθνος».

Ο ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι θέλουν να χτυπήσουν την Τεχεράνη με «ψυχολογικό πόλεμο» προκειμένου να προκαλέσουν διαιρέσεις και ταραχές.

Η στρατηγική της Ουάσιγκτον με την επαναφορά κυρώσεων έχει ήδη επιπτώσεις στην ήδη αδύναμη ιρανική οικονομία. Το εθνικό νόμιμα να έχει υποχωρήσει βαθιά από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου ενώ οι  αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή την φτώχεια και τις στερήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σε πολιτικό επίπεδο, σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι του κ. Ροχανί στο κοινοβούλιο τον έχουν καλέσει να καταθέσει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στο μέτωπο της οικονομίας, αφήνοντας αιχμές για κακοδιαχείριση. Ο πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα, αφήνοντας από την πλευρά του υπόνοιες πως θα προβεί σε καταγγελίες για διαφθορά.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters