«Έτοιμο βρετανικό αίτημα» προς τη Μόσχα για έκδοση υπόπτων για το Νόβιτσοκ

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα στη Μόσχα για την έκδοση δύο Ρώσων που θεωρούνται ύποπτοι για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι.

Την πληροφορία μεταδίδει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian που επικαλείται πηγές από την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η βρετανική εισαγγελία, που ετοιμάζεται να υποβάλει το αίτημα, έχει ολοκληρώσει την έρευνα και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για τους δράστες.

«Η αστυνομία έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει τα άτομα που ήρθαν (στη Βρετανία) και επέστρεψαν ξανά [στη Ρωσία]», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Η επίθεση με Νόβιτσοκ έγινε τον Μάρτιο εναντίον των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ, ενώ στο τέλος Ιουνίου στην ουσία εκτέθηκαν ο Τσάρλι Ρόουλι και η Ντων Στέρτζες, με αποτέλεσμα το θάνατο της τελευταίας.

Η «Guardian» σχολιάζει
ότι το αίτημα έκδοσης θεωρείται εκ των προτέρων ότι θα απορριφθεί από τη Μόσχα και ότι θα οδηγήσει σε νέα διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τις βρετανικές αιτιάσεις για ρωσική κυβερνητική ανάμιξη στην επίθεση κατά του κ. Σκρίπαλ, που είναι πρώην διπλός κατάσκοπος που διέρρεε ρωσικά μυστικά στην Δύση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
TAGS: Ρωσία