Πεταμένα λεφτά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα στρατόπεδο στη Βαγδάτη, για την εκπαίδευση αστυνομικών, με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, και κόστισε 50 εκατομμύρια δολάρια.

Δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εγγραφεί στον ιρακινό προϋπολογισμό, δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί από την ιρακινή κυβέρνηση.

Η αναφορά δημοσιεύθηκε την περίοδο που ο Πρόεδρος Μπους προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο, να εγκρίνει 1.2 δις. δολάρια επιπλέον για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η αναφορά συντάχθηκε από τον Στιούαρτ Μπόουεν, ειδικό γενικό επιθεωρητή της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

"Η κατάσταση σε ζητήματα ασφαλείας επιδεινώνεται στο Ιράκ, δυσκολεύοντας έτσι τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά και τη συνολική προσπάθεια ανοικοδόμησης" γράφει στην αναφορά των 579 σελίδων ο Μπόουεν.

Μεταξύ των στοιχείων της έρευνας, αναφέρεται ότι η διαφθορά ταλανίζει το Ιράκ και ότι η ασφάλεια των υποδομών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Επίσης η αναφορά αμφισβητεί την ικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να καταρτίζει και να εφαρμόζει προϋπολογισμούς και να κατανέμει "ορθολογικά" τα κονδύλια ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.

Τα κονδύλια του ιρακινού προϋπολογισμού είναι κατανεμημένα ως εξής, για ασφάλεια και δικαιοσύνη 34%, για την ηλεκτρική ενέργεια 23%, για το νερό 12%, για πετρέλαιο και αέριο 9%, και για επικοινωνίες-μεταφορές 4%.

Άλλο παράδειγμα σπατάλης είναι η αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας 37 εκατ. δολαρίων, για τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνίας, και η αγορά τους δεν είχε εγκριθεί επισήμως από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν το αμερικανικό Κογκρέσο, εκφράζουν ανησυχίες για την έγκριση επιπλέον κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Χένρι Γουάξμαν προετοιμάζεις ακροάσεις επιτροπών για την αντιμετώπιση της σπατάλης στο Ιράκ.

Από το 2003, άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση, με περικοπές στον τομέα των υποδομών και αυξήσεις στον τομέα του "εκδημοκρατισμού" και της ασφάλειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα επίπεδα πριν από τον τελευταίο πόλεμο, ενώ τα κονδύλια για το νερό και τις αποχετεύσεις περιεκόπησαν κατά 50%.
Σύμφωνα με την αναφορά, η ανεργία στο Ιράκ κυμαίνεται στο 18%, αλλά μάλλον το ποσοστό είναι υποτιμημένο. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ανεργία πυκνώνει τις τάξεις των ανταρτών στο Ιράκ.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιρακινή κυβέρνηση είναι η ενδυνάμωση του δικαστικού συστήματος, της αστυνομίας και των φυλακών" τονίζει η αναφορά.
Στον τομέα αυτό ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πενιχρά αποτελέσματα.

Ο Γερουσιαστής Μπόουεν ξεκίνησε την έρευνα το 2004, με 80 επισκέψεις στο Ιράκ, και πολλές παραπομπές στην αμερικανική δικαιοσύνη, χωρίς όμως καταδίκες μέχρι σήμερα εκτός από τέσσερις περιπτώσεις.

Τον περασμένο χρόνο οι Ρεπουμπλικανοί απείλησαν ότι θα σταματήσουν τις έρευνες αλλά χωρίς να πραγματοποιηθεί η απειλή.

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.




Πηγή: skai.gr