Σε απεργία οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου μεταλλείου χαλκού στον κόσμο

Οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο χαλκού της Εσκοντίδα στη Χιλή ψήφισαν σήμερα μαζικά προκειμένου να κατέλθουν σε απεργία διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματά τους από της εταιρεία διαχείρισης του μεταλλείου.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 2.500 εργαζομένων μελών των σωματείων εργαζομένων οι 2.330 ψήφισαν υπέρ της απεργίας, «ποσοστό ρεκόρ στα χρονικά του μεταλλείου» σύμφωνα με εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση 5% στους μισθούς τους και μέρισμα επί των κερδών που φθάνει τα 34.000 δολάρια ανά εργαζόμενο και προβλέπεται στις συμβάσεις εργασίας τους.

Εκπρόσωπος της εταιρείας προχώρησε νωρίς σήμερα σε αντιπρόταση για μέρισμα το οποίο δεν ξεπερνά τις 23.000 δολάρια ανά εργαζόμενο και έκανε αποδεκτή την αύξηση στους μισθούς, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν ήταν δυνατό να αποτρέψει την απεργία.

Η βρετανοαυστραλιανή εταιρεία που διαχειρίζεται τα μεταλλεία έχει δικαίωμα να αιτηθεί διαιτησία υπό το δημόσιο της Χιλής, μία διαδικασία που μπορεί να έχει διάρκεια 10 ημέρες το μέγιστο.

Η BHP, πολυεθνική με ειδίκευση στην εκμετάλλευση μεταλλευμάτων και πετρελαιοειδών κατέγραψε πέρυσι κέρδη που φθάνουν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απεργίες στο συγκεκριμένο μεταλλείο έλαβαν χώρα και κατά το περασμένο έτος και μάλιστα για διάστημα 44 ημερών κάτι το οποίο «έριξε» την παραγωγή του μεταλλείου κατά 39%.

Από το συγκεκριμένο μεταλλείο εξάγεται το 5% του χαλκού παγκοσμίως.
Πηγή: skai.gr