Κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές Αρχές επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία των τούρκων υπουργών Αμπντελχαμίτ Γκιούλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, τα οποία βρίσκονται στην δικαιοδοσία του.

Τους χαρακτηρίζει πρόσωπα-κλειδιά στην κράτηση του Μπράνσον και τους κατηγορεί ότι ηγούνται «κυβερνητικών οργανισμών που εφαρμόζουν σοβαρές καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων [από την] Τουρκία».

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν με βάση τον νόμο Μαγκνίτσκι του 2016, ο οποίος επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει ποινές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για διαφθορά ή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο νόμος Μαγκνίτσκι επιτρέπει επίσης στην Ουάσιγκτον να απαγορεύσει στους δύο υπουργούς την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος, αν και η εν λόγω ποινή δεν ανακοινώθηκε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα συνομιλήσει με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για την προοπτική απελευθέρωσης του πάστορα, επισημαίνοντας πως ο κ. Τραμπ «δεν είναι χαρούμενος» με την παρατεταμένη κράτηση.

Δεν είναι σαφές από τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Οικονομικών εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής ποινών και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην Τουρκία.

Πώς θα απαντήσει η Άγκυρα;

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την προοπτική επιβολής αμερικανικών κυρώσεων. Ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις ή αξιώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» σε βάρος της χώρας του.

Έχει προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ενός στρατηγικού συμμάχου ο οποίος έχει εναλλακτικές επιλογές, ενώ ο εκπρόσωπός του έχει κάνει λόγο για αντίποινα.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν πως ο κ. Μπράνσον υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κι ότι έχει δράσει ως κατάσκοπος – κατηγορίες που τόσο ο ίδιος όσο και η Ουάσιγκτον απορρίπτουν. Συνελήφθη πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2016.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από παρατεταμένη κράτηση, μεταφέρθηκε από την φυλακή σε κατ' οίκον περιορισμό, όμως η κυβέρνηση Τραμπ κατέστησε άμεσα σαφές πως αυτό δεν αρκεί. Η Τουρκία έχει επίσης συλλάβει ντόπιο προσωπικό που εργάζεται στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Λίγο πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως οι ΗΠΑ είχαν εκπονήσει λίστα με πιθανούς στόχους για κυρώσεις.

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε αισθητά έναντι του δολαρίου μετά την δημοσίευση του τηλεγραφήματος, αγγίζοντας την ισοτιμία του πέντε προς ένα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας του από τις αρχές του έτους, προκαλώντας πονοκεφάλους σε επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και τροφοδοτώντας τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.
Πηγή: skai.gr