Ζιμπάμπουε: Επεισόδια για τα αποτελέσματα των εκλογών. Παρενέβη ο στρατός

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μετά την εκδίωξη του πρώην προέδρου Μουγκάμπε, στην Ζιμπάμπουε, όταν ο στρατός της χώρας εξαπέλυσε πυρά σε πλήθος υποστηρικτών του αντιπολιτευτικού κόμματος , στην καρδιά της πρωτεύουσας Χαράρε, κατόπιν διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος της Δημοκρατικής Αλλαγής, πραγματοποίησαν πορεία κατά την οποία φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ επιδόθηκαν και σε λεηλασίες. ( Ενδεικτικά γίνεται λόγος για σημαντικό αριθμό από κατεστραμμένα παγκάκια, φανάρια, ταμπέλες, πινακίδες .)

Η αστυνομία της πόλης προέβη αρχικώς σε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, δακρυγόνα και ρίψη ποσοτήτων νερού προκειμένου να εξαναγκάσει το πλήθος να διασκορπιστεί.

Απτόητοι οι διαδηλωτές συνέχισαν τις λεηλασίες καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες, κάτι το οποίο και οδήγησε στην παρέμβαση του στρατού και στην άτακτη φυγή πολιτών προς αναζήτηση καταφύγιου καθώς αρκετοί τραυματίστηκαν.

Σημειώνεται πως νικητής της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχθηκε το κόμμα Zannu-PF, με τους υποστηρικτές της αντιπολιτευτικής παράταξης να διατυπώνουν –ήδη από την αρχή της προεκλογικής περιόδου- φόβους για αλλοίωση των αποτελεσμάτων εις βάρος του υποψηφίου τους Νέλσον Καμίσα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ο Πρόεδρος Emmerson Dambudzo Mnangagwa, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να επιδείξουν υπομονή, υπευθυνότητα και ωριμότητα στις κρίσιμες αυτές στιγμές, λειτουργώντας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακυβεύεται η ασφάλεια των συμπολιτών τους.

Πηγή: skai.gr-reuters