Σουηδία: Εκλάπησαν στέμματα και πολύτιμο κειμήλιο της βασιλικής οικογένειας

Δύο στέμματα και ένα πολύτιμο σφαιροειδές κειμήλιο της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας κατάφεραν να αρπάξουν αετονύχηδες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν μέσω θαλάσσης μετά την κλοπή.

Πρόκειται για κτερίσματα του Βασιλιά Καρόλου του ΙΧ και της συζύγου του βασίλισσα Χριστίνας τα οποία και εκλάπησαν από καθεδρικό ναό του Strangnas, μισή ώρα δυτικά της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι ληστές κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο εκτίθεντο τα αντικείμενα την ώρα που το προσωπικό απουσίαζε για το διάλειμμα φαγητού.
Όπως αναφέρεται, οι ληστές κατάφεραν να αρπάξουν τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια του 17ου αιώνα, αφού έσπασαν την γυάλινη προθήκη στην οποία και ήταν τοποθετημένα.

Στη συνέχεια, κατάφεραν να τραπούν σε φυγή επιβιβαζόμενοι σε σκάφος θαλάσσης που τους περίμενε στην λίμνη Μalaren, ( Τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας.) που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον ναό.

Η αστυνομία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία σύλληψη ή αναγνώριση υπόπτου , ενώ δημοσιοποιεί το περιστατικό σε μια προσπάθεια να αντλήσει περισσότερα στοιχεία που θα την οδηγήσουν την επανάκτηση του κλεμμένων.

«Θέλουμε να διαδώσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες του περιστατικού και φωτογραφίες των κλεμμένων, ώστε να είναι δυνατόν να αναγνωριστούν από κάποιον.» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των σουηδικών αρχών Thomas Agnevik.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι τα κλεμμένα κειμήλια σύντομα πρόκειται να εντοπιστούν καθώς η αξία τους είναι τόσο μεγάλη που θα είναι δύσκολο να «κυκλοφορήσουν» ακόμη και σε κύκλους παράνομων αγοροπωλησιών αρχαίων κειμηλίων.

« Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι τόσο μεγάλης αξίας αντικείμενα εντοπίζονται αργά ή γρήγορα μια και ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στο κόστος αγοράς τους. Είμαστε αισιόδοξοι για την επανάκτηση τους.» Τόνισε o Agnevik.



Πηγή: Reuters- Skai.gr