«Απορρίφθηκε η έφεση» του Μπράνσον στην Τουρκία

Απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη η έφεση που είχε καταθέσει ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ενόψει της δίκης του, όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μπράνσον μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την προηγούμενη εβδομάδα μετά από πολύμηνη κράτηση στην φυλακή. Κατηγορείται ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

Η απόφαση για μη απελευθέρωση του πάστορα αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς απείλησαν την Άγκυρα με κυρώσεις εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο κ. Μπράνσον.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απειλές και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «ψυχολογικό πόλεμο», ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως η Αμερική κινδυνεύει να χάσει ένα πολύτιμο γεωπολιτικό σύμμαχο.

Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε επίσης να εξισώσει την περίπτωση Μπράνσον με τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα επιδιώκει την έκδοσή του καθώς τον κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές έχουν έως τώρα καταστήσει σαφές πως η Τουρκία δεν έχει παράσχει επαρκή στοιχεία για έκδοση του κ. Γκιουλέν, ενώ η Ουάσιγκτον έχει γενικότερα αντιδράσει αρνητικά στην ιδέα ανταλλαγής των δύο ανδρών.

Η επιδείνωση στη σχέση ανάμεσα στις δύο NATOϊκές χώρες έχει «παγώσει» την παράδοση μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει την εντονότατη ενόχλησή τους με την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Ο κ. Ερντογάν δεν έχει υποχωρήσει στην απόκτηση του S-400 ενώ έχει διαμηνύσει πως θα προσφύγει σε διεθνή επιδιαιτησία, εάν χρειαστεί, για τα F-35.
Πηγή: skai.gr