Ιταλικό πλοίο φέρεται να μετέφερε στην Λιβύη διασωθέντες. Η Ρώμη διαψεύδει

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, το ιταλικό πλοίο Asso 28 (το οποίο στηρίζει την δραστηριότητα πετρελαϊκής πλατφόρμας), πήρε μέρος στην διάσωση 108 ανθρώπων που επέβαιναν σε πλεούμενο.

Στην συνέχεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης, το Asso 28 μετέφερε τους διασωθέντες στο λιμάνι της Τρίπολης, έπειτα από οδηγία της ιταλικής ακτοφυλακής για συντονισμό με την λιβυκή ακτοφυλακή.

«Ένα πρωτοφανές γεγονός που παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα στο άσυλο και δεν αναγνωρίζει την Λιβύη ως ασφαλή λιμένα», γράφει η La Repubblica.

Όμως ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε, μέσω διαδικτύου, ότι «η ιταλική ακτοφυλακή δεν συντόνισε και δεν πήρε μέρος σε καμία επιχείρηση διάσωσης». Από την μεριά της, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, έκανε γνωστό ότι «συλλέγει σειρά στοιχείων για το όλο θέμα», τονίζοντας και πάλι ότι «η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής λιμένας».

Ο βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοϊάνι, τέλος, τόνισε ότι, «αν επιβεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση συντονίσθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή, θα σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε μαζική απώθηση, για την οποία η Ιταλία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης».
Πηγή: ΑΜΠΕ