ΗΠΑ: Ο Ορτέγα και η σύζυγός του υπεύθυνοι για την βία στη Νικαράγουα

Στον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και στην σύζυγό του, αντιπρόεδρο Ροζάριο Μουρίγιο, επιρρίπτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη βία που μαίνεται στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τη βία που μαίνεται στην Νικαράγουα και τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς Ορτέγα, σε απάντηση των πολιτικών διαδηλώσεων», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τουλάχιστον 448 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα επεισόδια από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν την 18η Απριλίου και πήραν γρήγορα χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του Ορτέγα.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο περίπου 50 θανάτους.

«Ο πρόεδρος Ορτέγα και η αντιπρόεδρος Μουρίγιο είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για τις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές που βιαιοπραγούν ενάντια στον ίδιο τους λαό», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν το λαό της Νικαράγουας, ανάμεσά τους μέλη του κόμματος Σαντινίστα, που ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τερματισμό της βίας», συμπληρώνεται.

Τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς σε ταξιδιωτικές θεωρήσεις ενάντια σε ανώτερους αξιωματούχους της Νικαράγουας.

«Αυτή είναι η αρχή, όχι το τέλος, ενδεχόμενων κυρώσεων», διαμήνυσε η αμερικανική προεδρία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters
TAGS: ΗΠΑ