Διασώστες απεγκλωβίζουν μωρό από πλημμυρισμένη καλύβα στο Λάος (Βίντεο)

Το γύρω του διαδικτύου κάνει το βίντεο της διάσωσης ενός μωρού από τους τόνους των υδάτων που διέρρευσαν μετά την κατάρρευση του υπό κατασκευήν υδροηλεκτρικού φράγματος στο νοτιοανατολικό Λάος.

Το μωρό κι η μητέρα του κατάφεραν να επιζήσουν της πολυήμερης παραμονής σε μια καλύβα πλημμυρισμένη από τα λασπόνερα.

Η διάσωση βιντεοσκοπήθηκε από μέλη σωστικού συνεργείου από την Ταϊλάνδη που είχε αναλάβει την συγκεκριμένη απόστολή, μεταδόθηκε αρχικά από το δίκτυο του Λάος ABC και σήμερα το πρωί είχε ήδη γίνει viral με χιλιάδες θεάσεις και μέσω Facebook μερικές μόνο ώρες μετά την πρώτη προβολή του.

"Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας την Ταϊλάνδη για τη βοήθειά της", είναι η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο.

Στο απόσπασμα, οι διασώστες παρουσιάζονται να επιχειρούν σε ζώνη γύρω από το χωριό Σαϊντονχόνγκ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες τους αγνοούνταν 14 άνθρωποι.

Φτάνουν στο σημείο, επιβιβάζονται από την βάρκα τους και στη συνέχεια τους βλέπουμε να επιστρέφουν, μεταφέροντας προσεκτικά ένα μωρό που κλαίει και να ακολουθεί η μητέρα του.

Οι διασώστες, σύμφωνα με σημερινή τους ανακοίνωση, κατάφεραν εν τέλει να βρουν τους 14 που αγνοούνταν. Επρόκειτο για 4 άνδρες, 6 γυναίκες, μεταξύ των οποίων μία έγκυος και 4 παιδιά.

"Όλοι ήταν εξαντλημένοι και πεινασμένοι έπειτα από τέσσερις ημέρες χωρίς τροφή", προσθέτουν τα σωστικά συνεργεία που τους παρείχαν τις πρώτες φροντίδες και τους μετέφεραν με τη βάρκα τους σε ασφαλές μέρος όπου τους παρέδωσαν σε στρατιωτικούς για να τους μεταφέρουν στη συνέχεια σε νοσηλευτικά κέντρα.

Οι διασωθέντες "βρίσκονταν σε μια καλύβα στην κορυφή ενός λόφου στον οποίο είχαν φυτείες. Η στάθμη του νερού ανέβηκε τόσο γρήγορα που δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν και έτρεξαν όλοι" για να γλιτώσουν από την ορμή των υδάτων, διηγήθηκε στο AFP ο Κενγκάρντ Μπονγκαουόνγκ, μέλος της αποστολής από την Ταϊλάνδη.

"Βρήκαμε τρεις οικογένειες μαζί. Έτρωγαν βλαστούς μπαμπού, αλλά δεν υπήρχαν πολλοί και πεινούσαν", συνέχισε.

"Το μικρό αγοράκι έκλαιγε και φαινόταν τρομοκρατημένο. Στην πραγματικότητα όλοι ήταν τρομοκρατημένοι από τα νερά. Όταν μάλιστα άρχισε να πέφτει βροχή, όλοι κατελήφθησαν από πανικό", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού διέρρευσαν την Δευτέρα το βράδυ στην επαρχία Αταπό, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Λάος, μετά την κατάρρευση υδροηλεκτρικού φράγματος που τελούσε υπό κατασκευή, βυθίζοντας στα λασπόνερα ολόκληρα χωριά έως τη γειτονική Καμπότζη.

Πηγή: ΑΜΠΕ