Τουρκία προς Τραμπ: Κανείς δεν μας δίνει εντολές, ούτε μας απειλεί

Ουδείς μπορεί να δώσει εντολές στην Τουρκία ή να την απειλήσει, απάντησε η Άγκυρα στην προειδοποίηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ότι θα της επιβάλει «μεγάλες κυρώσεις» λόγω της παρατεταμένης κράτησης του πάστορα αμερικανού Άντριου Μπράνσον.

«Δεν λυγίζουμε στις απειλές κανενός» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Εν τω μεταξύ, σε αιχμηρή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κάνει λόγο για «απειλητικά μηνύματα» από την πλευρά της Ουάσιγκτον, τα οποία η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί, καθώς αγνοούν πλήρως τη συμμαχία και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ρητορική απειλών εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτη», προσέθεσε.

Ειδικά για την υπόθεση Μπράνσον, ο κ. Ακσόι σημείωσε πως η Τουρκία έχει διαβιβάσει σε πολλές περιπτώσεις πληροφορίες στις ΗΠΑ και έχει καταστεί σαφές πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι απολύτως αρμόδια για την ποινική διαχείρισή του.

«Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αφήσει την λάθος ρητορική και να επιστρέψει στο υπάρχουν πλαίσιο εποικοδομητικού διαλόγου», κατέληξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν πως ο κ. Μπράνσον υποστήριξε του πραξικοπηματίες το 2016, κατηγορία που ο πάστορας από την Βόρεια Καρολίνα αρνείται κατηγορηματικά.

Χθες Τετάρτη έγινε γνωστό πως η Τουρκία αποφάσισε να μεταφέρει τον Μπράνσον σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την έντονη ενόχληση της Ουάσιγκτον, όμως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έσπευσε να διευκρινίσει πως η εν λόγω κίνηση δεν είναι αρκετή.

Η υπόθεση Μπράνσον, σε συνδυασμό με την απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, έχει επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.

Τα F-35

Ένα σημείο όπου η Ουάσιγκτον έχει περάσει στην αντεπίθεση είναι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Άγκυρα.

Την Δευτέρα τα δύο σώματα του Κογκρέσου συμφώνησαν σε κοινό κείμενο για σχετικό νομοσχέδιο, που παρέτεινε την αναστολή πώλησης F-35 στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο να καταρτίσει έκθεση που θα αναλύει το ενδεχόμενο ακόμα και αποβολής της γειτονικής χώρας από το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαντήσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την απόκτηση των S-400, κι έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να στραφεί στην Μόσχα και για την παροχή μαχητικών.
Πηγή: skai.gr