Μακρόν και Μπεναλά τοποθετούνται για το "Μπεναλάγκεϊτ"

"Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό", δήλωσε σήμερα για την υπόθεση Μπεναλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο AFP, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν λεχθεί «πολλές βλακείες» επί του θέματος.

"Είπα ό,τι είχα να πω, δηλαδή ότι πιστεύω ότι πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Και ότι για πολλούς πρόκειται για μια τρικυμία εν κρανίω", τόνισε στον δημοσιογράφο του AFP, προτού συναντήσει μια αντιπροσωπεία αγροτών.

"Εμένα αυτό δεν με αγγίζει πολύ, μην ανησυχείτε, να, είμαι εδώ μαζί με τους συμπολίτες μου", δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος για πέντε λεπτά χαιρετούσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο της Καμπάν, προτού βγάλει και σέλφι με προσκόπους.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι κάποιος από το πλήθος του φώναξε «Καλημέρα Μανού» με τον πρόεδρο- αυτή τη φορά- να απαντά χαμογελώντας "Α, όχι, μην με προκαλείτε!".

Από την άλλη, ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο πρώην συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που πλήττει τις γαλλικές αρχές, παραδέχεται σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Monde" ότι έκανε "ένα λάθος", καταγγέλλοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι χρησιμοποιήθηκε ως "ο αδύναμος κρίκος" για να επιτεθούν κάποιοι στον πρόεδρο Μακρόν.

Δεν αισθάνομαι ότι πρόδωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αισθάνομαι ότι έκανα μια μεγάλη βλακεία. Και ότι έκανα ένα λάθος. Όμως αυτό το λάθος είναι μεγαλύτερο από πολιτικής άποψης.

Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχω πάει σε αυτήν τη διαδήλωση ως παρατηρητής, επίσης θα έπρεπε να έχω παραμείνει πίσω", δηλώνει όσον αφορά τη βία που κατηγορείται ότι άσκησε σε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.

Παρά το γεγονός πως ο Μπεναλά δηλώνει πως αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, δεν αμελεί να προσθέσει ότι είναι απολύτως σίγουρος ότι υπήρχε από την αρχή μια βούληση για επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την Le Monde στις 18 Ιουλίου χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή «για να πιάσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον γιακά».

«Εγώ προσέφερα τη δίοδο για να τον πετύχουν, ήμουν ο αδύναμος κρίκος.

Προσπάθησαν να με πετύχουν, να με σκοτώσουν και αυτή ήταν επίσης η ευκαιρία να πετύχουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μπεναλά, αυτοί που έβγαλαν αυτήν την πληροφορία είναι πρόσωπα σημαντικού επιπέδου.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση δέχονται πιέσεις στο πλαίσιο του σκανδάλου που ονομάστηκε "Μπεναλάγκεϊτ" και ανάγκασε τις αρχές να ξεκινήσουν πολλές έρευνες: μια δικαστική, μια της Γενικής Επιθεώρησης της Εθνικής Αστυνομίας, όπως και έρευνας από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου.

Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τον ρόλο του Μπεναλά και τις αρμοδιότητές του όταν εργαζόταν στο προεδρικό μέγαρο, όπως και την τιμωρία που του επιβλήθηκε μυστικά όταν έγιναν γνωστές οι ενέργειές του αυτές την Πρωτομαγιά χωρίς ωστόσο αυτές να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ