Λάος: 17 χωριά στην Καμπότζη πλημμύρισαν από τα λασπόνερα ( Βίντεο)

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 130 αγνοούνται, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κατάρρευσης υδροηλεκτρικού φράγματος στην Δημοκρατία του Λάος.  

Τα λασπόνερα από την κατάρρευση του φράγματος  έφτασαν σήμερα ως τη γειτονική Καμπότζη, όπου 17 χωριά πλημμύρισαν και  χιλιάδες χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διασώστες εξακολουθούν να εργάζονται στο σημείο.

«Δέκα επτά χωριά έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της κατάρρευσης του φράγματος στο Λάος», δήλωσε ο Μενγκ Κονγκ εκπρόσωπος της επαρχίας Στουνγ Στρενγκ.

«Έχουμε απομακρύνει 5.600 χωρικούς διότι τα σπίτια τους πλημμύρισαν», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε νεκρούς ή αγνοούμενους.

Οι αρχές της Καμπότζης αναμένουν περαιτέρω άνοδο των υδάτων και νέες εκκενώσεις χωριών, έπειτα από αυτές που έγιναν χθες Τετάρτη.

Στο μεταξύ τρεις ημέρες μετά την κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Λάος εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα την περίοδο των μουσώνων, έχουν φτάσει ενισχύσει από την Κίνα, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη με διασώστες να μοιράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι δρόμοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με κάποιους να είναι εντελώς κατεστραμμένοι.

Σήμερα τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν και οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν, απομακρύνοντας παράλληλα από τους δρόμους νεκρά ζώα.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, ενώ από τη Δευτέρα που σημειώθηκε το δυστύχημα το καθεστώς του Λάος ελέγχει αυστηρά τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα επιζώντες καταγγέλλουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από τις αρχές για τον κίνδυνο που διέτρεχαν παρόλο που πολλές ημέρες πριν την κατάρρευση του φράγματος είχαν παρατηρηθεί ζημιές σε αυτό εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Περισσότερα από 50 υδροηλεκτρικά φράγματα βρίσκονται υπό κατασκευή στο Λάος, μια μικρή, αγροτική και ορεινή χώρα, η οποία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει στην Κίνα, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.

Πηγή: ΑΜΠΕ