Το Βερολίνο δηλώνει εκ νέου έτοιμο να βοηθήσει Ελλάδα, Σουηδία και Λετονία

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ διαβεβαίωσε πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας».

Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η κ. Ντέμερ επεσήμανε πως οι χώρες αυτές θα πρέπει να είναι βέβαιες για την υποστήριξη της Γερμανίας. Αναφερόμενη στην Ελλάδα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου παρέπεμψε στο τηλεγράφημα που έστειλε χθες το απόγευμα η κ. Μέρκελ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε η κ. Ντέμερ «με μεγάλη θλίψη η καγκελάριος πληροφορήθηκε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών και η οδύνη των πληγέντων μας αγγίζει πάρα πολύ». Η κ. Μέρκελ εξέφρασε στις τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων καθώς και προς τον ελληνικό λαό «τη βαθύτατη συμπόνιά της» και στους τραυματίες ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση». «Είναι αυτονόητο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ότι η καγκελάριος πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη βοήθεια της Γερμανίας.

Ανά πάσα στιγμή βοήθεια

Γερμανική βοήθεια έχει σταλεί στη Σουηδία. Πάνω από 50 Γερμανοί πυροσβέστες συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αντιθέτως, προς το παρόν κανείς Γερμανός πυροσβέστης δεν έχει μεταβεί στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle εκπρόσωπος της Γερμανικής Πυροσβεστικής Ένωσης, η βασική αιτία είναι μεγάλη απόσταση. Παρότι η Σουηδία βρίσκεται σχετικά κοντά, η μεταφορά των πυροσβεστών και των οχημάτων από τη βόρεια Γερμανία διήρκεσε 24 ώρες. Για τη μεταφορά στην Ελλάδα θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις ημέρες. Πάντως δεν υπήρξε αίτημα της ΕΕ προς τη γερμανική πυροσβεστική ΕΕ για παροχή βοήθειας. Το ευρωπαϊκό αίτημα είναι η προϋπόθεση για μια γερμανική δραστηριοποίηση.

Τέτοιο αίτημα ετέθη όμως στη γερμανική Τεχνική Υπηρεσία Αρωγής (THW) που έχει ανάλογες αρμοδιότητες με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της THW, το πρωί της Τρίτης πράγματι έλαβαν από την ΕΕ το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ελληνική κυβέρνηση το ακύρωσε. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της THW προς την Deutsche Welle, η παροχή βοήθειας της υπηρεσίας επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα τεχνογνωσίας όπως τη μεταφορά νερού από μακρινές αποστάσεις. Πάντως η THW παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί.

Πυρκαγιές και τουρισμός

Όπως είθισται όταν προκύπτουν κίνδυνοι για γερμανούς πολίτες σε άλλες χώρες, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με αφορμή τις πυρκαγιές. Ενώ συστήνει σε όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν της περιοχές κοντά στη Ραφήνα, τους καλεί να ενημερώνονται από τα τοπικά ΜΜΕ όπως και από την αγγλόφωνη σελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και να ακολουθούν «πλήρως» τις υποδείξεις των τοπικών αρχών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ ενημερώνει επίσης στην οδηγία του ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Όπως διαβεβαιώνει ο Γερμανικός Σύνδεσμός Ταξιδιών (DRV), από τις πυρκαγιές δεν επλήγησαν γερμανοί τουρίστες. Άλλωστε οι τουριστικοί προορισμοί παραμένουν ανέπαφοι από τις φωτιές. Η δε γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC συστήνει στους παραθεριστές προτού ξεκινήσουν για την Ελλάδα να επικοινωνούν με το ξενοδοχείο ή το ταξιδιωτικό τους γραφείο έτσι ώστε να ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο προορισμού τους.
Πηγή: Deutsche Welle - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο