Πομπέο: Η απόφαση της Τουρκίας για τον Μπράνσον δεν αρκεί

Η απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον σε κατ’ οίκον περιορισμό από την φυλακή όπου βρισκόταν «δεν είναι αρκετή», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο.

Σε ένα μήνυμα πως η Ουάσιγκτον επιμένει στην αποφυλάκιση του κ. Μπράνσον ο κ. Πομπέο σημείωσε πως δεν υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» σε βάρος του πάστορα από την Βόρεια Καρολίνα και κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να «επιλύσουν άμεσα την υπόθεση με διαφανή και δίκαιο τρόπο».

Η Άγκυρα κατηγορεί τον κ. Μπράνσον πως υποστήριξε τους πραξικοπηματίες το 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η υπόθεση Μπράνσον έχει επιδεινώσει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Υπό τη σκιά των τριβών με την Άγκυρα, το Κογκρέσο έχει αναστείλει την πώληση των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Στις αρχές της εβδομάδας τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, συμφώνησαν σε κοινό κείμενο για το σχετικό νομοσχέδιο, που απαγορεύει κάθε πώληση F-35 στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο αναλύσει το κόστος αποπομπής της Άγκυρας από το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Το Κογκρέσο τόνισε δε πως δεν θα δεχτεί την χρήση αμερικανών πολιτών όπως ο κ. Μπράνσον ως εργαλείο άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: skai.gr