Politico: Ο Μικ Μαλβέινι ως επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Τζόν Κέλι

Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα εγκαταλείψει την θέση του Προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο, αλλά ο υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού Μικ Μαλβέινι, αναδύεται ως ένας ουσιαστικά πιθανός διάδοχος του, σχολιάζει το “Politico.”

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει την συνήθεια να ζητάει τις συμβουλές εξωτερικών συμβούλων, αλλά και των πρώην κι εν ενεργεία συμβούλων του στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, τον τελευταίο καιρό ρωτάει: “Τι σκεφτόμαστε σχετικά με τον Μικ;”

O “Μικ,” είναι ο Μικ Μαλβέινι, πρώην μέλος του Κογκρέσου για τους Ρεπουμπλικάνους από τη Νότια Καρολίνα, που σήμερα είναι υπεύθυνος στο γραφείου του Αμερικανού προέδρου, για τον προϋπολογισμό, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών.

Ο Μαλβέινι, έχει κερδίσει την συμπάθεια του Τραμπ από την περίοδο παύσης της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά κι από τις προσπάθειες που έκανε κατά την ανεπιτυχή κινητοποίηση των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση εφαρμογής του προγράμματος Obamacare. Έτσι, θεωρείται ως ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για την διαδοχή του Τζον Κέλι, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις δώδεκα εν ενεργεία, αλλά και πρώην αξιωματούχων, αλλά και Ρεπουμπλικάνων που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη αποχώρηση του Κέλι, είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό στην Ουάσινγκτον, ενώ ο ίδιος, δεν έχει ξεκάθαρα σχέδια για την αποχώρησή του.

Ωστόσο, ο Μαλβέινι έχει διακριτικά εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την θέση του Προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο, ζητώντας από Ρεπουμπλικάνους εκτός του Λευκού Οίκου, να πουν μία καλή κουβέντα για τον ίδιο, στον πρόεδρο Τραμπ.

Από την πλευρά του, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτάει τους ανθρώπους του, τόσο για τον Μαλβέινι όσο και για τον Νικ Άγερς που έχει την θέση του προσωπάρχη για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Πρόκειται για πολιτικό στέλεχος με μακροχρόνια πείρα, που έχει επίσης, εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την θέση αυτή, σύμφωνα με μία πηγή που πρόσφατα μίλησε άμεσα με τον πρόεδρο Τραμπ.
“Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί πως θα είναι το τέλος του Τζον Κέλι.

Ο πρόεδρος δεν απολύει ανθρώπους και δεν θα προχωρήσει ξαφνικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς αυτής και της απόλυσης ενός τετράστερου στρατηγού.

Ωστόσο, εάν ο πρόεδρος δει μία σειρά ανθρώπων να ενδιαφέρονται ειλικρινά για την θέση αυτή, τότε, το γεγονός αυτό, μπορεί ν’ αλλάξει τους υπολογισμούς του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Μαλβέινι έχει μία καλή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ είναι γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, είναι ένας τηλεοπτικός υπερασπιστής της κυβέρνησης Τραμπ κι αυτό είναι ένα ουσιαστικό προσόν πολιτικής επιβίωσης, με δεδομένη την παρούσα κατάσταση αναστάτωσης που υπάρχει στον Λευκό Οίκο, αλλά και την βαρύτητα που δίνει ο πρόεδρος Τραμπ στην τηλεοπτική εικόνα των στελεχών της κυβέρνησής του.

Στην διάρκεια της θητείας του πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον κι ενώ προσωπάρχης ήταν ο Ράινς Πρίμπους, τόσο ο Μαλβέινι, όσο κι ο Μαρκ Σορτ, πρώην υπεύθυνος νομικών θεμάτων, που αποχώρησε πρόσφατα, θεωρούνταν ως τα πρόσωπα της λογικής στην (τότε) σύνθεση των στελεχών του Λευκού Οίκου, όπως δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνους που διατηρεί στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο τρόπος που λειτούργησε ο Μαλβέινι κατά την παύση της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, τον περασμένο Ιανουάριο, κέρδισε τις εντυπώσεις του προέδρου Τραμπ.

Παράλληλα, οι δύο άντρες παίζουν συχνά γκολφ μαζί, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και το γεγονός αυτό, ενισχύει την προσωπική αξία που έχει αποκτήσει ο Μαλβέινι για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Δύο πηγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο έχουν δηλώσει ότι παρά το γεγονός ότι το όνομα του Μαλβέινι συζητιέται, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει προχωρήσει σε κάποιες συνεντεύξεις για την αντικατάσταση του Κέλι και δεν έχει αποφασίσει σε κάποιον μοναδικό υποψήφιο, όπως είχε πράξει στην περίπτωση του Κέλι, πριν την αποχώρηση του Πρίμπους τον Ιούλιο του 2017.

Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ο Μαλβέινι, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Για την αντικατάσταση του Κέλι, ο Τραμπ χρειάζεται ένα πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει να τον σέβεται και να του έχει εμπιστοσύνη, να εκτιμά τα υπόλοιπα στελέχη, να έχει την ικανότητα να προσλαμβάνει έξυπνους ανθρώπους, αλλά και να μην δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λήψη των αποφάσεων, δήλωσε ο Τζόσουα Μπόλτεν που έχει διατελέσει προσωπάρχης, την περίοδο της προεδρίας του Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ.

“Δεν θέλεις να κάνεις τον εαυτό σου, τον εκτελεστικό βοηθό του προέδρου. Ο κάθε πρόεδρος και ίσως ο σημερινός πρόεδρος, περισσότερο από τους άλλους, χρειάζεται κάποιον όχι μόνο για να εξυπηρετεί τις άμεσες καταστάσεις που καλείται ν’ αντιμετωπίσει.

Πρόκειται για μία διαδικασία που πρέπει να κάνει ο προσωπάρχης, ώστε να υπηρετεί καλύτερα τον πρόεδρο,” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μαλβέινι έχει να παρουσιάσει την προηγούμενη εμπειρία του, ως πρώην πολιτικός, αλλά και τα ηγετικά καθήκοντα που ασκεί στον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, ο Άγερς θεωρείται ως ένα πολύ φιλόδοξο πολιτικό στέλεχος κι ένας στρατηγιστής, που μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τον Λευκό Οίκο στην πορεία προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Μία σειρά πολιτικών συμμάχων του προέδρου Τραμπ, έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, ότι ο ίδιος, δεν θα πρέπει να βιαστεί στην εύρεση αντικαταστάτη για την θέση του Κέλι, στην περίπτωση που ο στρατηγός αποφασίσει να φύγει.

Ο πρόεδρος Τραμπ λειτουργεί συχνά ως εκπρόσωπος του εαυτού του, κι έχει επίσης, δηλώσει ότι είναι ο καλύτερος στρατηγιστής για τον εαυτό του.

Υπό την λογική αυτή, μπορεί να πορευτεί χωρίς προσωπάρχη μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές, καλύπτοντας ο ίδιος τις ανάγκες υψηλόβαθμης εκπροσώπησης κι ενημέρωσης των δημοσιογράφων που θα προκύπτουν.

“Ένας λόγος για τον οποίο, ο Κέλι έχει διατηρηθεί στην θέση αυτή, είναι ότι στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο Κέλι έχει τον τίτλο του προσωπάρχη χωρίς να προχωρεί στην έκδοση κάποιων εντολών ως προσωπάρχης. Την ουσιαστική δουλειά, την κάνει ο πρόεδρος Τραμπ,” υποστήριξε ένας εξωτερικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, η υποψηφιότητα του Μαλβέινι σχολιάζεται θετικά, καθώς ο ίδιος, είναι ιδεολογικά συντηρητικός, ενώ ξέρει πότε θα πρέπει να πιέσει τον πρόεδρο Τραμπ για κάποιες καταστάσεις, αλλά πότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη, ώστε ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν.
“Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας στρατευμένος συντηρητικός, χρησιμοποιεί την θέση του στον Λευκό Οίκο ως ένα ορόσημο.

Νομίζω ότι αισθάνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή τώρα,” σε σύγκριση με την κοινοβουλευτική του πορεία, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας πρώην αξιωματούχος της περιόδου μεταβίβασης της εξουσίας, στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Μαλβέινι με δεδομένη την ηγετική θέση που έχει στον Λευκό Οίκο, έχει προτείνει δύο συντηρητικά προσχέδια προϋπολογισμών, ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προκαλώντας την άσκηση κριτικής στο πρόσωπό του.

Οι επικριτές του φοβούνται ότι το σχέδιο του, θα προκαλέσει μείωση των εργαζόμενων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επηρεάζοντας τόσο την επίβλεψη, όσο και την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων, όπως τα κουπόνια για την αγορά τροφίμων.

Πηγή: Politico-ΑΜΠΕ