Μήνυμα Τραμπ πριν την συνάντηση με Γιούνκερ: Οι δασμοί είναι το καλύτερο

Τα καλά των δασμών επαίνεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ουσιαστικά θέτοντας την ατζέντα για την κρίσιμη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη, για το εμπόριο.

«Οι δασμοί είναι το σπουδαιότερο [πράγμα]!», έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε χώρα αδικεί τις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστεί εμπορικές ποινές εάν δεν δεχτεί κάποια «δίκαιη συμφωνία».

«Όλες χώρες που μας συμπεριφέρονται άδικα στο εμπόριο επί χρόνια έρχονται στην Ουάσιγκτον ώστε διαπραγματευτούν», προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι η Αμερική είναι «κουμπαράς» που τον κλέβουν.

Τα τιτιβίσματα Τραμπ ουσιαστικά περιπλέκουν περαιτέρω την επικείμενη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, όπου η Κομισιόν ελπίζει ότι θα κατορθώσει να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο και να αποτρέψει την διολίσθηση σε εμπορικό πόλεμο.

Ο πρώτος γύρος της κόντρας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η ΕΕ έχει απαντήσει χτυπώντας με δασμούς εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια και τις μοτοσυκλέτες Harley-Davidson.

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα διαπραγματευτεί οτιδήποτε προτού ο κ. Τραμπ αποσύρει τους δασμούς και τις απειλές για περαιτέρω ποινές.

Ο δεύτερος γύρος, εάν δεν αποτραπεί, θα είναι πολύ πιο σκληρός, καθώς ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών 20 ή 25% στα αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά οχημάτων που προέρχονται από το μπλοκ. Η ΕΕ ήδη ετοιμάζει λίστα με προϊόντα που θα υποστούν αντίμετρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ αιτιολογεί τους δασμούς επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, μια πολιτική «ντρίπλα» που τις επιτρέπει να παρακάμπτει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Πηγή: skai.gr