Το Κογκρέσο πάει να μπλοκάρει πλήρως την πώληση F-35 στην Τουρκία

Ένα ακόμα βήμα προς την απαγόρευση της πώλησης μαχητικών F-35 στην Τουρκία έλαβε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το κείμενο σχετικού νομοσχεδίου.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου αναστέλλουν οιαδήποτε πώληση F-35 στην Άγκυρα έως ότου το Πεντάγωνο εκπονήσει έκθεση που θα αναλύει την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού.

Η μελέτη θα πρέπει να αναλύει την διαδικασία αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 και τα βήματα που απαιτούνται ώστε να απαγορευτεί η μεταφορά αυτού του τύπου αεροσκάφους στην γειτονική χώρα.

Το Κογκρέσο αφήνει σκληρές αιχμές για την στάση που τηρεί το καθεστώς Ερντογάν έναντι της Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία και την παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον για φερόμενη εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι γερουσιαστές και βουλευτές υπογραμμίζουν ότι δεν θα ανεχτούν την χρήση αμερικανών πολιτών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ.

Μολονότι η Ουάσιγκτον έχει ανησυχίες για την απόκτηση F-35 από την Τουρκία σε συνδυασμό με το S-400 – το ραντάρ του οποίου θεωρητικά θα μπορεί να συλλέγει στοιχεία για τα αμερικανικά αεροσκάφη – ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έχει ταχθεί ενάντια της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35. Όλες οι χώρες που αποκτούν το μαχητικό συμμετέχουν στην παραγωγή του, επομένως τυχόν εκδίωξη της Τουρκίας μπορεί να αυξήσει το κόστος και τον χρόνο παράδοσης για άλλους αγοραστές.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το Κογκρέσο διέταξε το Πεντάγωνο να περιλάβει στην ανάλυσή του την προοπτική κατάργησης της τουρκικής βιομηχανικής παραγωγής, με τρόπο που δεν θα επηρεάσει άλλους αγοραστές.
Πηγή: skai.gr