Κατάρρευση φράγματος στο Λάος: Πολλοί νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Άγνωστος αριθμός νεκρών και εκατοντάδες αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση φράγματος στην περιοχή Sanamxay της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος στην νοτιοανατολική Ασία, την Δευτέρα 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Λάο, η κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος που βρισκόταν στην επαρχία του Attapeu είχε ως αποτέλεσμα γιγάντιες ποσότητες υδάτων να προκαλέσουν σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν έξι χωριά.

Οι πλημμύρες αυτές καθώς κι οι ισχυρές βροχοπτώσεις που ακολούθησαν δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο « Η καταστροφή αυτή προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπινων ζωών ενώ εκατοντάδες πολίτες αγνοούνται. Παράλληλα, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους.

Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν ασαφή. Το φράγμα με ονομασία Xepian-Xe Nam Noy, άρχισε να οικοδομείται το 2013 και αναμενόταν να ξεκινήσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, φέτος.
Σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Thongloun Sisoulith έχει προβεί στην ακύρωση κυβερνητικών συναντήσεων προκειμένου, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους, να επισκεφθεί το σημείο, και να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης κι αποκατάστασης.

Οι τοπικές αρχές ζητούν από την Κυβέρνηση και διαφόρους οργανισμούς να συνδράμουν τους πληγέντες με είδη πρώτη ανάγκης, όπως ρουχισμό ,φαγητό, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Αξίζει να αναφερθεί πως Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος έχει προβεί στην ανέγερση πολλών φραγμάτων τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο των ετήσιων ισχυρών βροχοπτώσεων στην χώρα, σε συνδυασμό με το γεγονός των λοφωδών εδαφών της .

Μάλιστα, εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει σε γειτονικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη .


Πηγή: skai.gr/BBC