Κούβα: Νέο Σύνταγμα που αναγνωρίζει ατομική ιδιοκτησία και gay γάμους

Το κοινοβούλιο της Κούβας ενέκρινε χθες Κυριακή το προσχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας που αναγνωρίζει την ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό του.

Το νέο κείμενο του Συντάγματος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση.

Από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα προτού υιοθετηθεί οριστικά.

«Έχουμε ένα προσχέδιο, το οποίο θα ενισχύσει την ενότητα των Κουβανών γύρω από την επανάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Ο Ντίας- Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στις 19 Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης «κάθε Κουβανός θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να συμβάλει στο κείμενο του Συντάγματος το οποίο αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».

Το προσχέδιο, που εκτείνεται σε 224 άρθρα, επαναβεβαιώνει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» του πολιτικού συστήματος της Κούβας καθώς και τον ηγετικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος, του μοναδικού στη χώρα. Ωστόσο σε αυτό δεν θα περιλαμβάνεται το άρθρο που όριζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων η οικονομία ήταν σχεδόν πλήρως κρατικοποιημένη, οι μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο τόνωσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πλέον εργάζονται 591.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή το 13% του ενεργού πληθυσμού.

Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες ο Ντίας- Κανέλ επιθυμεί να συνεχίσει, απαιτούν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπήρχε στο Σύνταγμα που ίσχυε στη χώρα μέχρι σήμερα και το οποίο χρονολογείται από το 1976.

Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος θέτει τις βάσεις για την ενσωμάτωση διάφορων οικονομικών τομέων, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της αγοράς στην οικονομία της Κούβας, τις ξένες επενδύσεις και άλλες μορφές ιδιοκτησίας, κυρίως ατομικής.

Αυτό θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Αυτή η δυναμική δημιουργεί προοπτικές και για άλλες αλλαγές που όχι μόνο είναι επιθυμητές, αλλά και λογικές από την άποψη της ανάπτυξης», δήλωσε ο Κουβανός πολιτικός αναλυτής Αρτούρο Λόπες- Λέβι του πανεπιστημίου Τέξας- Ρίο Βαλέ.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα στο νέο Σύνταγμα γάμος θα ορίζεται η οικειοθελής ένωση μεταξύ δύο ατόμων, χωρίς να διευκρινίζεται το φύλο τους.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, ένα από τα βασικά αιτήματα της κουβανικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εναντίον της οποίας γίνονται μεγάλες διακρίσεις στη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ