Οι ΗΠΑ λένε «no» στην Τουρκία για ανταλλαγή του Μπράνσον με τον Γκιουλέν

Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε την Παρασκευή ότι αρνείται να μπει σε παζάρια με την Άγκυρα για την ανταλλαγή του αμερικανού πάστορα Μπράνσον με τον τούρκο ιεροκήρυκα Γκιουλέν, σε μια υπόθεση που έχει αναλογίες με την κράτηση Μητρετώδη – Κούκλατζη και τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς. Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Τρίτη να παραμείνει προφυλακισμένος ο πάστορας.

«Η μία από τις διαστάσεις της έντασης στις σχέσεις (Άγκυρας- Ουάσιγκτον) ήταν όταν πρόσωπα, κυρίως από τους κόλπους της (τουρκικής) κυβέρνησης, συνέδεσαν άμεσα» τον Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Άντριου Μπράνσον, δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις» υπογράμμισε. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι επιθυμεί ανταλλαγή τους: «Εκείνοι μας λένε να τους δώσουμε τον πάστορα. Όμως κι εσείς επίσης, εσείς έχετε έναν κληρικό. Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε (τον πάστορα) και θα σας τον δώσουμε». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία στις ΗΠΑ. 

«Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, όπου εμπλέκονται διαφορετικά νομικά συστήματα» συνέχισε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν είναι και τόσο απλό να λέει κανείς "πάρε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο - δώσε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο"».

Η δίκη του πάστορα Άντριου Μπράνσον, επικεφαλής μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016, συνέβαλε στο να κλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο Αμερικανός παραμένει κρατούμενος σε τουρκική φυλακή, καθώς οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για «τρομοκρατία» αλλά και «κατασκοπεία».  Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιμένει στην έκδοση του Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999.

Οι τουρκικές αρχές «παρουσίασαν έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών για το αποτυχημένο πραξικόπημα και την οργάνωση του Γκιουλέν» συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Το θέμα είναι "υπάρχουν άραγε επαρκώς σαφείς πληροφορίες σχετικά με την προσωπική εμπλοκή του Φετουλάχ Γκιουλέν;» διερωτήθηκε με νόημα. 

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε την Τετάρτη από τον Τούρκο ομόλογό του να «κάνει κάτι» για να αποφυλακιστεί ο Μπράνσον.  «Είναι απόλυτη ντροπή το ότι η Τουρκία δεν θα αποφυλακίσει τον σεβάσμιο αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον», ο οποίος «κρατείται όμηρος για πάρα πολύ καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Ερντογάν «πρέπει να κάνει κάτι για να απελευθερωθεί αυτός ο υπέροχος χριστιανός σύζυγος και πατέρας. Δεν έκανε τίποτα κακό, κι η οικογένειά του τον χρειάζεται!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ