EE προς κράτη-μέλη : Προετοιμαστείτε για κάθε σενάριο Brexit,

Την ανάγκη προετοιμασίας που χρειάζεται η ΕΕ ενόψει του Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, καθώς αναμένονται επιπτώσεις στους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τις διοικήσεις, επισημαίνει με κείμενό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τα κράτη-μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα.

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν ένα φάσμα, που συμπεριλαμβάνει από τους νέους ελέγχους που απαιτούνται μεταξύ των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της Βρετανίας, μέχρι  την εγκυρότητα των πιστοποιητικών, τους διαφορετικούς κανονισμούς και τη μεταφορά δεδομένων.

Ειδικότερα, το Brexit θα προκαλέσει αναμφισβήτητα αναστάτωση, όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, τονίζει η Επιτροπή.

Καθώς μάλιστα δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία εντός της προγραμματισμένης προθεσμίας, οι προετοιμασίες πρέπει να προχωρήσουν εντατικά ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα κράτη μέλη και ο ιδιωτικός τομέας να είναι έτοιμοι για τη βρετανική αποχώρηση.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την οποία έχουν ευθύνη και οι εθνικοί και οι περιφερειακοί θεσμοί, η οποία περιλαμβάνει ειδικά τους οικονομικούς παράγοντες και τους ιδιωτικούς φορείς, καθώς όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.
Οι οικονομικοί παράγοντες καθώς και οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν για δύο πιθανά σενάρια:

Αν η Συμφωνία Αποχώρησης επικυρωθεί πριν τις 30 Μαρτίου του 2019, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Αν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επικυρωθεί ως τις 30 Μαρτίου του 2019, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός της Αγγλίας από τις 30 Μαρτίου του 2019.

Αυτό αναφέρεται ως «μη συμφωνία» ή σενάριο «στο χείλος του γκρεμού».


Οι κρίσιμες ημερομηνίες από τώρα ως το Brexit:

18 Οκτωβρίου 2018: Η κύρια σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ώστε να υπάρξει χρόνος για το βρετανικό κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία ως την ημέρα του Brexit.

13 Δεκεμβρίου 2018: Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Αν δεν συναφθεί συμφωνία ως τον Οκτώβριο αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία των δύο πλευρών να τα βρουν.

Η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζουν για την αποχώρηση από τη συνθήκη. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να απορρίψουν τη συμφωνία, αλλά δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει σ αυτή την περίπτωση.

29 Μαρτίου του 2019: Όπως έχουν τα πράγματα, με συμφωνία ή χωρίς, το Brexit θα είναι τυπικά γεγονός στις 11 μετά μεσημβρίαν- ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
TAGS: ΕΕ