Κλείσιμο

Η FSB εξετάζει ενδεχόμενο κατασκοπείας στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία

Άκρως απόρρητα πορίσματα της ρωσικής βιομηχανίας που σχετίζονταν με την τεχνολογία νέων υπερηχητικών πυραύλων έχουν στην κατοχή τους δυτικές μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB, έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες στα γραφεία του Ινστιτούτου Ερευνών της Ενιαίας Εταιρείας πυραύλων και διαστημικής που τελεί υπό την διεύθυνση του Ντμίτρι Πάϊσον, επικεντρώνοντας τους ελέγχους τους στα γραφεία αυτού και δέκα συνεργατών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συνεργάτες ελέγχονται στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει με βάση το άρθρο 275 « περί εσχάτης προδοσίας» του ρωσικού Ποινικού Κώδικα,ενώ στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο είχαν δοσοληψίες με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos, στην οποία υπάγεται το εν λόγω ινστιτούτο, ανακοίνωσε πάντως ότι θα συνδράμει την FSB στις έρευνες.

Ο γενικός διευθυντής της Roskomsos Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος ενημερώθηκε για την υπόθεση, έδωσε εντολή να παρασχεθεί η κάθε δυνατή βοήθεια προς τις ανακριτικές αρχές.

Το πρακτορείο TASS επικοινώνησε με τον Ντμίτρι Πάϊσον, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις έρευνες, παραπέμποντας, για διευκρινίσεις, στο γραφείο τύπου της υπηρεσίας.

Μάλιστα, το Μάιο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC είχε μεταδώσει ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρονταν στις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου «Avangard», αλλά και σε διάφορες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα στην αποτυχημένη δοκιμή που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017, στην χρονική διάρκεια ετοιμότητας του πυραυλικού συστήματος, καθώς και σε στοιχεία που αφορούσαν τις βάσεις εγκατάστασης των σχεδιαζόμενων μάχιμων τμημάτων του πυραύλου σε διηπειρωτικούς και βαλλιστικούς πύραυλους UR-100N.
Πηγή: ΑΜΠΕ