Ιταλία: Διαψεύδει τα περί κυβερνητικής ρήξης το Υπουργείο Οικονομικών

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε «καθαρή εφεύρεση» δημοσίευμα εφημερίδας για ρήξη που θα μπορούσε να σημάνει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία από την κυβέρνηση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Εκπρόσωπος του υπουργείου έκανε το σχόλιο αυτό τηλεφωνικά, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica ότι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο συνασπίζονται κατά του Τρία για τον έλεγχο της κρατικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti.

Τα δύο πολιτικά ισχυρότερα πρόσωπα της κυβέρνησης συνασπισμού διαφωνούν με τον υποψήφιο του Τρία για επικεφαλής της τράπεζας και προειδοποίησαν ότι θα ζητήσουν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, αν δεν υποχωρήσει, έγραψε η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει την πηγή των πληροφοριών της.

Ο ηγέτης του κινήματος των Πέντε Αστέρων, είπε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με τον Τρία και ότι ποτέ δεν ζήτησε την παραίτησή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Τα ιταλικά ομόλογα και μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους μετά τις διαψεύσεις, με το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 221 μονάδες βάσης (2,21 ποσοστιαίες μονάδες) στις 12.42 (ώρα Ελλάδας) από 226 μονάδες βάσης που είχε φθάσει νωρίτερα.

Ο 69 ετών Τρία, που είναι ακαδημαϊκός, θεωρείται σταθεροποιητική δύναμη στην κυβέρνηση. Θεωρείται εγγυητής ότι ο λαϊκιστικός συνασπισμός θα επιδείξει κάποιο βαθμό δημοσιονομικής υπευθυνότητας, παρά τα σχέδια για μειώσεις φόρων και αυξήσεις των
Πηγή: ΑΜΠΕ