Πούτιν: Πολύ χειρότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις

«Οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις από πολλές απόψεις είναι πολύ χειρότερες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» τόνισε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις και μόνιμους εκπροσώπους  της Ρωσίας στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δρομολογήσει θετικές αλλαγές στις διμερείς τους σχέσεις, οι σχέσεις αυτές παραμένουν στο χειρότερό τους σημείο. 

«Χρειαζόμαστε μια θετική ατζέντα με στόχο να συνεργαστούμε για να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Έχουμε μιλήσει για αυτό φυσικά, σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ [στο Ελσίνκι.] Ακόμη και με όλες τις αποκλείσεις απόψεων, συμφωνήσαμε ότι οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά ανεπαρκή κατάσταση, από πολλές απόψεις, ακόμη χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι θα «ήταν αδύνατο να λυθούν τα προβλήματα μέσα σε λίγες ώρες». «Κανείς δεν το περίμενε αυτό, πιστεύω όμως ότι η πορεία προς τις θετικές αλλαγές έχει ανοίξει» εκτίμησε. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς. «Οι πολίτες μας θέλουν να δουν τη Ρωσία ως ισχυρό, ανεξάρτητο, ειρηνικό κράτος. Είμαστε ανοιχτοί σε εταιρικές σχέσεις, αμοιβαία επωφελείς και εποικοδομητικές με όλες τις χώρες και τις περιφερειακές ενώσεις» δήλωσε ο Πούτιν. 

Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο εργάζονται «επαγγελματικά και ομαλά». «Η πολιτική μας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών είναι σίγουρα σε ζήτηση σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες.
Πηγή: skai.gr