Vote Leave: Δεν υπάρχουν στοιχεία για παραβίαση των κανονισμών

Η Vote Leave, η επίσημη ομάδα που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον της για οποιαδήποτε παρανομία, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της βρετανικής Εκλογικής Επιτροπής ότι της επιβάλλει πρόστιμο και την παραπέμπει στην αστυνομία για παραβίαση των εκλογικών κανονισμών για τις δαπάνες.

"Η αναφορά της Εκλογικής Επιτροπής περιέχει έναν αριθμό ψευδών κατηγοριών και εσφαλμένων ισχυρισμών που είναι εντελώς ανακριβείς και δεν μπορούν να στηριχθούν σε ενδελεχή έρευνα", τόνισε ο εκπρόσωπος της Vote Leave σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, κατηγόρησε την Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η Vote Leave προέβαλε αντίσταση στην έρευνά της και διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας, ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη και σημείωσε ότι η Vote Leave είναι πεπεισμένη ότι τα πορίσματά της θα απορριφθούν.

Η βρετανική Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι επέβαλε πρόστιμο στην Vote Leave, την επίσημη ομάδα που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Brexit, για παραβίαση των κανονισμών για τις δαπάνες στο δημοψήφισμα του 2016 και ότι την παρέπεμψε στην αστυνομία.

Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα με το οποίο αποφασίστηκε από το 51,9% των ψηφοφόρων έναντι του 48,1% η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η πολιτική ελίτ κι οι επιχειρήσεις παραμένουν βαθειά διχασμένες όσον αφορά το αν η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019 κι αν ναι το πώς θα το κάνει αυτό.

Αν και πολλοί αντιτιθέμενοι στο Brexit κατηγορούν την εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ για απάτη στο δημοψήφισμα, η επικεφαλής της βρετανικής Εκλογικής Επιτροπής Κλερ Μπάσετ δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC ότι η έρευνά της επικεντρώθηκε μόνον σε παραβιάσεις των κανονισμών για τις προεκλογικές δαπάνες.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Vote Leave συνεργάστηκε με μια άλλη ομάδα υπέρ του Brexit, την BeLeave, η οποία δαπάνησε 675.000 στερλίνες μαζί με την Aggregate IQ, μια εταιρεία η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσέλκυση ψηφοφόρων, βάσει κοινού σχεδίου με την Vote Leave.

"Βρήκαμε σημαντικά στοιχεία ότι οι δύο ομάδες εργάστηκαν με ένα κοινό σχέδιο, δεν δήλωσαν την κοινή τους εργασία και δεν συμμορφώθηκαν με τα νόμιμα όρια δαπανών", δήλωσε ο Μπομπ Πόσνερ, διευθυντής της Εκλογικής Επιτροπής για θέματα πολιτικής χρηματοδότησης και κανονισμών.

Ο Πόσνερ πρόσθεσε ότι η Vote Leave προέβαλε αντίσταση στην έρευνα από την αρχή και αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Επιτροπή.

"Ωστόσο τα στοιχεία που βρήκαμε είναι σαφή και ουσιαστικά", σημείωσε ο Πόσνερ. "Αυτές είναι σοβαρές παραβιάσεις των νόμων που έχουν θεσπιστεί από το Κοινοβούλιο για να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η διαφάνεια στις εκλογές και στα δημοψηφίσματα", πρόσθεσε.

Στην ομάδα του Vote Leave επιβλήθηκε πρόστιμο 61.000 στερλινών και η Εκλογική Επιτροπή παρέπεμψε τον Ντέιβιντ Χάλσαλ, υπεύθυνο της Vote Leave, και τον Ντάρεν Γκράιμς, ιδρυτή της ομάδας BeLeave, στην αστυνομία για ψευδείς δηλώσεις όσον αφορά τις προεκλογικές δαπάνες.

Οι υποστηρικτές του Brexit καταγγέλλουν ότι αγωνίζονται κατά μιας προσπάθειας του κατεστημένου να αποτρέψει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Όλα αυτά δείχνουν ότι η υποτιθέμενα αμερόληπτη Επιτροπή έχει πολιτικά κίνητρα κι όχι την αποκάλυψη των γεγονότων", δήλωσε εκπρόσωπος της Vote Leave μετά την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής.

Βάσει της βρετανικής εκλογικής νομοθεσίας είναι ευθύνη των διοργανωτών των προεκλογικών εκστρατειών να διασφαλίσουν ότι έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως μια ακριβής και πλήρης απόδοση των προεκλογικών δαπανών.

Η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα τον Νοέμβριο του 2017 όταν βρήκε στοιχεία που έδειχναν ότι η Vote Leave κατέβαλε χρήματα στην Aggregate IQ τις 10 ημέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος.

Κατά την έρευνα βρέθηκε επίσης ότι οι δαπάνες της εκστρατείας Vote Leave για το δημοψήφισμα ανέρχονταν σε 7.449.079,34 στερλίνες και υπερβαίνουν το όριο των 7 εκατομμυρίων στερλινών που ορίζει ο νόμος.
Πηγή: AMΠΕ