Στην αστυνομία παραπέμπεται η επίσημη εκστρατεία του Brexit

Με επιβολή προστίμου και παραπομπή στην αστυνομία με την κατηγορία της παραβίασης του εκλογικού νόμου τιμώρησε η βρετανική Εκλογική Επιτροπή την επίσημη εκστρατεία υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα του 2016.

Η εκστρατεία Vote Leave κατηγορείται ότι υπερέβη το όριο δαπανών των 7 εκατομμυρίων λιρών για το δημοψήφισμα κατά περίπου 500.000 λίρες.

Οι κατηγορίες αφορούν μία πληρωμή ποσού ύψους 625.000 λιρών από το Vote Leave προς τη συνεργαζόμενη εκστρατεία BeLeave, που είχε ως αποστολή να πείσει τους νέους να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Η Εκλογική Επιτροπή θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά στη συνέχεια δαπανήθηκαν για δράσεις στις οποίες συμμετείχε και η εκστρατεία Vote Leave, κάτι που συνιστά παράβαση υπό τον εκλογικό νόμο.

Παράλληλα, η Εκλογική Επιτροπή βρήκε ότι ορισμένα τιμολόγια για έξοδα της εκστρατείας λείπουν και ότι κάποιες δαπάνες δεν είχαν δηλωθεί σωστά.

Ο ιδρυτής του Vote Leave Ντάρεν Γκριμς τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 λιρών και ο οργανισμός με ακόμα 61.000 λίρες.

Η εκστρατεία Vote Leave απορρίπτει τις κατηγορίες. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η Εκλογική Επιτροπή ενεργεί με πολιτικά κίνητρα και βασίζει τα ευρήματά της «σε αβάσιμους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας».

Σημειώνει επίσης ότι η Εκλογική Επιτροπή δε ζήτησε από κανένα στέλεχος του Vote Leave να καταθέσει πριν από την έκδοση του τελικού πορίσματος. Η Επιτροπή αντιτείνει ότι η εκστρατεία Vote Leave ήταν από την αρχή της έρευνας μη συνεργάσιμη.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο