Επέμβαση στο Ιράκ

Στην Τουρκία δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν στρατιωτικές επιθέσεις κατά των Κούρδων ανταρτών ακόμη και εντός της επικράτειας του σημερινού Ιράκ, όπου οι Κούρδοι έχουν βάσεις.

Οι συνομιλίες της τουρκικής ηγεσίας με τον αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Ράλστον έχουν -σύμφωνα με αναλυτές- εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, οι πολιτικοί και οι στρατηγοί, απειλούν με στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ αν οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες εντός του Ιράκ.

Ο απόστρατος στρατηγός Ράλστον ανέλαβε πριν από ένα χρόνο για να συντονίσει τον πόλεμο κατά των κούρδων ανταρτών, αλλά στην Τουρκία εντείνονται οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες της ηγεσίας, γιατί οι Κούρδοι εξακολουθούν να διαθέτουν βάσεις στο βόρειο Ιράκ και από εκεί να εξαπολύουν επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων.

Η Άγκυρα επίσης φοβάται ότι οι Κούρδοι προετοιμάζουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα το Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. Ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα ενθάρρυνε τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες των ανταρτών του PKK εντός της Τουρκίας, φοβάται η ηγεσία της.

Στην Άγκυρα έγινε και μυστική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με θέμα την στρατιωτική λύση στο βόρειο Ιράκ. Αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιες συζητήσεις γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.

Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν, πάντως, ότι τα τουρκικα επιχειρήματα δεν στερούνται βάσεως και η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να αυξήσει την πολιτική πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες δυνάμεις και πόρους για να εξουδετερώσουν τους Κούρδους αντάρτες του PKK, ενώ Αμερικανοί και Κούρδοι συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της ιρακινής κυβέρνησης.

 

 

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr