Τουρκία: Αντιτρομοκρατικό ν/σ θα διαδεχθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που στοχεύει στην ενίσχυση των εξουσιών των αρχών κατέθεσε σήμερα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Το νέο νομοσχέδιο που προτείνει το ΑΚΡ του Ερντογάν θα διαδεχθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο αναμένεται να αρθεί αυτήν την Τετάρτη μετά από δύο χρόνια που παρέμεινε σε ισχύ.

Το ΑΚΡ υπέβαλε την πρότασή του στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Anadolu και προσεχώς θα συζητηθεί στη βουλή. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μπουλέντ Τουράν σημείωσε ότι το κόμμα του θα ήθελε να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί τις τοπικές αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων αν κρίνεται ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και αν χρειάζεται να παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των υπόπτων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 και παρέμεινε σε ισχύ για σχεδόν δύο χρόνια. Υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον φερόμενων πραξικοπηματιών και εμπλεκόμενων στο πραξικόπημα. 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα 80.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στις φυλακές και περισσότεροι από 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: skai.gr