Ρώμη για μεταναστευτικό: Δεν δεχόμαστε να επωμιστούμε μόνοι το πρόβλημα

Παραμένει αδιάλλακτη η ιταλική κυβέρνηση στο θέμα των 442 μεταναστών που επιβαίνουν σε δύο πλοία, νότια της Σικελίας. 450 διασωθέντες επιβιβάσθηκαν στην μονάδα της Frontex και της Ιταλικής Ακτοφυλακής, νωρίς το πρωί της Κυριακής, διότι το αλιευτικό με το οποίο είχαν σαλπάρει από την Λιβύη κινδύνευε να βυθιστεί με οχτώ να διακομίζονται σε νοσοκομείο της Λαμπεντούζα λόγω προβλημάτων υγείας.

«Η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη, πλέον, να επωμίζεται, μόνη, το πρόβλημα που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» διαμήνυσε στο πρακτορείο Reuters πηγή κοντά στον ιταλό πρωθυπουργό που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της. 

Κατά την ιταλική κυβέρνηση υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές. Να μπορέσει να συμφωνηθεί η κατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να τους δεχθεί, τελικά, η Μάλτα, να μεταφερθούν και πάλι πίσω στην Λιβύη, ή να ξεκινήσουν, στο μεταξύ, οι διαδικασίες ταυτοποίησης μέσα στα πλοία.

Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν δεκτοί στην Ιταλία όλοι οι μετανάστες, ενώ ούτε η Μάλτα ή η Λιβύη τους δέχονται στην παρούσα φάση, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα.  

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές αρχές στο μεταναστευτικό, βάσει του ανακοινωθέντος της Συνόδου του Ιουνίου. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ