Πάνω από 250.000 Βρετανοί διαδήλωσαν ενάντια στην άφιξη Τραμπ

Τουλάχιστον 250.000 άτομα διαδήλωσαν ενάντια στον Ντόναλτ Τραμπ σύμφωνα με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας.

Παράλληλα κινητοποιήσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταξύ αυτών στο Ουίνδσορ όπου το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ συναντάται με τη βασίλισσα Ελισάβετ.


Φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει», και κρατώντας πανό στο οποίο αναγραφόταν φράσεις όπω; « Κλειδώστε στον πύργο» και «Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα» δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Λονδίνου κρατώντας πανό και χτυπώντας κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία.


Η αστυνομία, η οποία προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμμετοχή στις πορείες, απέκλεισε την πρόσβαση σε τμήματα του Λονδίνου μεταξύ αυτών στο Πικαντίλι και το Ρίτζεντ, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την πλατεία Τραφάλγκαρ.

«Ο Τραμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Βρετανία. Θέλαμε να τον φέρουμε σε αμηχανία και νομίζω ότι το καταφέραμε. Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητος είναι. Είναι τρομακτικό να ακούμε την εμπρηστική γλώσσα που χρησιμοποιεί και νιώθω ντροπή που η Τερέζα Μέι έκανε τόσα πολλά για να τον υποδεχθεί». Είπε ο Γκρις Γκριγκόρα, υπάλληλος καταστήματος, που μάλιστα πήρε ρεπό για να δώσει το παρόν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Μεταξύ των διαδηλωτών κατά του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, προασπιστές των μεταναστών και μέλη οργανώσεων ΛΟΑΔ.

«Το μήνυμά μας στην κυβέρνηση και την πρωθυπουργό μας είναι το εξής: Δεν θέλουμε ειδική σχέση με μισαλλόδοξους» είπε στο Ρόιτερς ο Λεν Μακλάσκι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης του τομέα του εμπορίου.

Αντίθετοι στη συνάντηση του Τραμπ με τη βασίλισσα πολλοί Βρετανοί

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, σχεδόν οι μισοί των 1.648 ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η βασίλισσα δεν έπρεπε να δεχτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πέρυσι, σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας προκειμένου η επίσκεψη του Τραμπ να μην χαρακτηριστεί επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους, διότι «αυτό θα προκαλούσε ντροπή στη βασίλισσα».


Σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα The Sun, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Ελισάβετ απίστευτη γυναίκα, τονίζοντας ότι εδώ και τόσα χρόνια, εκπροσωπεί τη χώρα της και ποτέ δεν διέπραξε κανένα λάθος.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η σύζυγος του είναι θαυμάστρια της

Κατά το παρελθόν, ωστόσο, τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δεν ήταν και τόσο ευγενικά.

Ενδεικτικά παραδείγματα αυτού, η δήλωση του ότι θα πέρναγε μια νύχτα με τη Νταϊάνα χωρίς δισταγμό, σημειώνοντας πως μπορεί να ήταν τρελή, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες ήσσονος σημασία.


Πηγή: ΑΜΠΕ
TAGS: Τραμπ