Κλείσιμο

Δώδεκα Ρώσοι πράκτορες κατηγορούνται για παρεμβάσεις στις εκλογές των ΗΠΑ

Κατηγορίες εναντίον 12 μελών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών απήγγειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ερευνά τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016

Οι κατηγορούμενοι πιστεύεται πως συμμετείχαν σε κυβερνο-επιθέσεις εναντίον των δικτύων της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο επικεφαλής της καμπάνιας της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Τζον Ποντέστα.

Οι δώδεκα είναι μέλη δύο μονάδων της υπηρεσίας πληροφοριών των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, που είναι γνωστή ως GRU. Οι επιχειρήσεις άρχισαν το αργότερο τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν τις κάλπες όπου επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστιν, που παρουσίασε το κατηγορητήριο, επισήμανε πως στην δράση των Ρώσων δεν φαίνεται να αναμείχθηκαν εν γνώση τους πολίτες των ΗΠΑ. Διευκρίνισες πως οι παρεμβάσεις δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στόχος των δώδεκα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να διεισδύσουν σε υπολογιστές φυσικών και νομικών προσώπων στις ΗΠΑ, να αποσπάσουν έγγραφα και στη συνέχεια να διαρρεύσουν τα εν λόγω υλικά ώστε παρέμβουν στις εκλογές του 2016.

Ειδικά στην δράση τους εναντίον της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, οι 12 κατηγορούμενοι κατόρθωσαν να τοποθετήσουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές εκατοντάδων εργαζόμενων, αποκτώντας πρόσβαση σε μεγάλο όγκο αρχείων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Στη συνέχεια οι δράστες εργάστηκαν ώστε να δημοσιοποιήσουν το υλικό που έκλεψαν μέσω της πλατφόρμας DCLeaks.com και της διαδικτυακής περσόνας Guccifer 2.0.

Οι διώξεις ανακοινώθηκαν μόλις τρεις ημέρες
πριν την συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι, την Δευτέρα, στην πρώτη διμερή σύνοδο των δύο ηγετών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις κατηγορίες και απέδωσε την απαγγελία τους σε προσπάθεια να χαλάσει το κλίμα πριν την συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι νέες διώξεις δίνουν την πιο σαφή έως τώρα εικόνα για την ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαρχής εκτιμήσει πως στόχος των Ρώσων ήταν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες εκλογές της κ. Κλίντον και να ενισχύσουν την θέση του κ. Τραμπ.

Η ομάδα Μούλερ έχει προηγουμένως απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 13 ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών επιχειρήσεων που πιστεύεται πως συμμετείχαν σε εκστρατεία επηρεασμού αμερικανών πολιτών μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Ο κ. Τραμπ έχει αμφισβητήσει το πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά την προτίμηση της Μόσχας για εκλογή του κι έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την έρευνα Μούλερ «κυνήγι μαγισσών».

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr