Μητέρα ουκρανού σκηνοθέτη ζητά από τον Πούτιν να αποφυλακίσει τον γιο της

Η μητέρα του ουκρανού σκηνοθέτη Ολεγκ Σεντσόφ, ο οποίος σήμερα γιορτάζει τα 42α γενέθλιά του σε μία φυλακή του ρωσικού αρκτικού κύκλου, στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Γιαμάλων Νένετς, έστειλε επιστολή στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία απευθύνει έκκληση να απονείμει χάρη στον γιό της ο οποίος εδώ και δύο μήνες πραγματοποιεί απεργία πείνας.

«Σας ζητώ να δείξετε επιείκεια και έλεος, να συγχωρήσετε τον γιο μου και να μην καταστρέψετε τη ζωή τη δική του και των δικών του ανθρώπων. Τον περιμένουμε σπίτι» γράφει στην επιστολή που έστειλε στις 22 Ιουνίου στον ρώσο πρόεδρο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή η μητέρα του Σεντσόφ λέει οτι ο γιος της έχει ήδη εκτίσει τέσσερα χρόνια στην φυλακή. «Τα παιδιά του», γράφει, «τον περιμένουν, ο νεώτερος γιος του πάσχει από αυτισμό, υποφέρει χωρίς τον πατέρα του. Τα παιδιά δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένα» επισημαίνει η μητέρα του. Προσθέτει ότι της είναι δύσκολο να κρίνει το βαθμό ενοχής του γιου της, λέγοντας ότι τον ήξερε «ως έναν ειρηνικό πολίτη και άνθρωπο, παθιασμένο με την δουλειά του.

Εκφράζοντας την αντίθεση του στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, ο Ολεγκ Σεντσόφ καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 20 χρόνων με την κατηγορία της «προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης» και της «διακίνησης όπλων» στη διάρκεια μίας δίκης την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σταλινική». Στις 14 Μαϊου ο Σεντσόφ ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωση «όλων των ουκρανών πολιτικών κρατουμένων» που βρίσκονται στις φυλακές της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νμτίτρι Ντιτσέ, καθημερινά ο Σεντσόφ πίνει 3,5 λίτρα νερό, ενώ με ορό του παρέχουν γλυκόζη, αμινοξέα και βιταμίνες. Η ξαδέλφη του, που τον επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, είπε οτι ήδη έχει χάσει 15 κιλά αφότου ξεκίνησε την απεργία πείνας.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Ολεγκ Σεντσόφ αρνείται να γράψει ο ίδιος στον ρώσο πρόεδρο και να ζητήσει χάρη.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο αντίστοιχα, σε τηλεφωνική επικίνωνία που είχαν τον περασμένο Ιούνιο είχαν αναφερθεί σε μία πιθανή «ανταλλαγή κρατουμένων» μεταξύ των δύο χωρών, τίποτα όμως δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Το Συμβουλιο της Ευρώπης, η G7, αλλά και πολλές προσωπικότητες όπως ο διεθνούς φήμης αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, καθώς και ρώσοι σκηνοθέτες έχουν απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Ρωσία