Παράνομη απόκτηση πετρελαίου κατά συρροή από Β. Κορέα καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

Για παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν την Βόρεια Κορέα οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Associated Press και Reuters.

Η Ουάσιγκτον προώθησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγγραφα που καταδεικνύουν πως ο Βορράς φαίνεται να εισάγει παρανόμως πετρέλαιο και πετρελαιοειδή πέρα από το ετήσιο όριο των 500.000 βαρελιών που έχει θέσει ο Οργανισμός, ως ποινή για τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες της ασιατικής χώρας.

Τα αμερικανικά έγγραφα εστιάζουν σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο μεσοπέλαγα, σημειώνοντας πως από τις αρχές του έτους έως τις 30 Μαΐου υπάρχουν 89 περιπτώσεις όπου βορειοκορεατικά πετρελαιοφόρα φαίνεται να παρέλαβαν φορτίο κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως ακόμα κι αν το κάθε βορειοκορεατικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του με το ένα τρίτο της δηλωμένης χωρητικότητάς του αρκεί ώστε να γίνει υπέρβαση του πλαφόν των 500.000 βαρελιών.

Οι καταγγελίες της Ουάσιγκτον έρχονται τη στιγμή που η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει το χρονοδιάγραμμα αποπυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ φάνηκε να βάζει «πάγο» στην αμερικανική στρατηγική κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «γκανγκστερικές» πολιτικές και για προσπάθεια επιβολής μονομερούς αφοπλισμού.
Πηγή: skai.gr