Ταϊλάνδη: Ο 14χρονος ήρωας που ήταν το «κλειδί» για τη διάσωση των παιδιών

Μεταξύ των προσωπικών ιστοριών των πρωταγωνιστών της δραματικής διάσωσης από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης, οι οποίες και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η συγκινητική ιστορία του 14χρονου μαθητή από την Μιανμάρ ή όπως αποκαλείται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης- ήρωα της σπηλιάς.



Ειδικότερα, ο μικρός Αdul Sam-On, μιλώντας άριστα Αγγλικά, ήταν σε θέση να μιλά εκ μέρους της ομάδας, αναλαμβάνοντας το ζωτικής σημασίας κομμάτι των συνεννοήσεων με τους διασώστες.




Το εντυπωσιακό της υπόθεσης δεν είναι τόσο ότι ο 14χρονος ήταν ο μόνος που μπορούσε να αναλάβει το κομμάτι των συνεννοήσεων, όσο το ότι μιλά άπταιστα αγγλικά ( Μεταξύ μάλιστα άλλων τεσσάρων γλωσσών! ) αν και προέρχεται από μια χώρα όπου το λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού γνωρίζει την γλώσσα.



Η φωνή του Adul καταγράφεται σε πλήθος βίντεο-ντοκουμέντων από το εσωτερικό του σπηλαίου, όπου το παιδί συνομιλεί με τους διασώστες, ενημερώνοντας για την κατάσταση των υπολοίπων μην παραλείποντας να ζητήσει φαγητό και να ρωτήσει τι ημέρα είναι. 

« Ειμαι ο Αντούλ, και είμαι καλά στην υγεία μου». Φαίνεται να λέει το λέει το παιδί, κάνοντας μια κίνηση ευγενικού χαιρετισμού προς στην κάμερα, όπως δείχνει το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγες ώρες αφού οι διασώστες εντόπισαν την ομάδα.

Το χαρακτηριστικότερο όλων για τον Αντούλ είναι φυσικά οι τρόποι του. Χαιρετά πάντα με τον ίδιο ευγενικό τρόπο κάθε διδάσκοντα. Δηλώνει ο καθηγητής του Phannee Tiyaprom.

Το χαρισματικό αυτό παιδί κι η ιστορία του έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Ειδικότερα, ο Αντούλ, ζει από τα επτά του έτη σε οικοτροφείο της χριστιανικής εκκλησίας, στην Βόρεια Ταϊλάνδη , όταν και οι γονείς του αποφάσισαν ότι αυτή ήταν η μόνη λύση για να εξασφαλίσει ο μικρός, εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Παράλληλα, λόγω ζητημάτων που αφορούν το γραφειοκρατικό σύστημα της Ταϊλάνδης , ο μικρός μαθητής δεν είναι σε θέση να κατέχει σειρά σημαντικών εγγράφων όπως ληξιαρχική πράξη, ταυτότητα, διαβατήριο, γεγονός που αν δεν αλλάξει καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την μελλοντική προσωπική του πρόοδο, καθώς έτσι δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει στοιχειώδη ζητήματα με ενδεικτικά αυτών την αδυναμία να εργαστεί, να κατέχει τραπεζικό λογαριασμό, να ταξιδέψει, να έχει παντρευτεί ή να έχει περιουσία.

Παραμένοντας όμως πάντοτε μαχητής, ο μικρός ήρωας του σπηλαίου, όπως απέδειξε και στην πρόσφατη περιπέτεια του, επιλέγει να μην χάνει την αισιοδοξία και την ενεργητικότητα του.

Ο περίγυρος του τον παρουσιάζει ως παθιασμένο ποδοσφαιριστή, εξαιρετικό μουσικό αλλά και θαυμάσιο μαθητή.

Ένα παιδί θαύμα που με καλή διάθεση καταφέρνει να επιτυγχάνει σε όλα, ακόμα κι όταν οι συνθήκες φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολες.


Πηγή: ΑΜΠΕ