Κλείσιμο

Περισσότεροι από 600 οι νεκροί στη Μεσόγειο τον τελευταίο μήνα

Περισσότεροι από 600 μετανάστες, ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά, πνίγηκαν μόνο τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί καταγγέλλουν τους αποκλεισμούς από τα ευρωπαϊκά κράτη, πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων που πραγματοποιούν διασώσεις και επισημαίνουν ότι αυτός είναι ο λόγος που ανέβηκε τόσο πολύ ο αριθμός των θανάτων.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απολύτως συνείδηση των ανησυχητικών επιπέδων βίας και εκμετάλλευσης που υφίστανται οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες στη Λιβύη, ωστόσο είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν με κάθε θυσία τους ανθρώπους να φθάσουν στην Ευρώπη», καταγγέλλει η Μ.Κ.Ο..

«Θα έπρεπε αντί να παρεμποδίζουν σκοπίμως την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, να δημιουργήσουν μια δυναμική ικανότητα έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι τα πρόσφατα γεγονότα μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση συνεχίζουν να επιχειρούν το παράτολμο ταξίδι είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν σωστικά πλοία. 

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισε πριν από έναν μήνα να απαγορεύσει την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.
Πηγή: skai.gr