Τραμπ: Είμαι πιστός στο NATO, οι εταίροι θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες

Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO παραμένει «πολύ δυνατή» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά από την έκτακτη σύσκεψη των ηγετών των 29 κρατών-μελών της Συμμαχίας, όπου φέρεται να προειδοποίησε τους εταίρους του ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να ενεργήσει μονομερώς εάν δεν αυξήσουν άμεσα τις αμυντικές δαπάνες τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Τραμπ είπε πως «άπαντες» οι σύμμαχοι δέχτηκαν να «αυξήσουν σημαντικά» τις δεσμεύεις τους για διάθεση πόρων στις ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι κατά την διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες επετεύχθη «εξαιρετική» πρόοδος.

Προανήγγειλε μάλιστα πως στο μέλλον ο στόχος για ετήσιες αμυντικές δαπάνες, που σήμερα είναι 2% του ΑΕΠ, «θα πάει ψηλότερα», αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από άλλους ηγέτες.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το NATO δίχως την έγκριση του Κογκρέσου ο κ. Τραμπ απάντησε πως «πιθανότατα» έχει την εξουσία να το πράξει, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι απαραίτητο.

«Το NATO είναι πολύ δυνατότερο τώρα από ό,τι ήταν πριν δύο ημέρες», σημείωσε, ενώ υποστήριξε πως η έκτακτη σύσκεψη των 29 εταίρων που έλαβε χώρα το πρωί έγινε σε άκρως συναδελφικό κλίμα.

Ξεκαθάρισε ότι πριν την σημερινή συζήτηση με τους υπόλοιπους ηγέτες ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» με την άρνηση των συμμάχων να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως η Ουάσιγκτον καλύπτει το 90% του κόστους του NATO.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν θα αλλάξει ύφος και θα αρχίσει να επικρίνει το NATO στο Twitter μετά το πέρας της συνόδου ο κ. Τραμπ απάντησε πως είναι «πολύ σταθερή ιδιοφυΐα».

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της έντονης κριτικής που έχει ασκήσει στην Γερμανία για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της, σημειώνοντας πως η στρατηγική που έχει ακολουθήσει είναι «ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος» διαπραγμάτευσης.

Εξερχόμενη από την μη προγραμματισμένη σύσκεψη των 29 ηγετών η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως το NATO είναι δυνατότερο όταν τα μέλη του ενεργούν συλλογικά, ενώ ανέφερε γενικά πως ο κ. Τραμπ επέμεινε στα αιτήματά του για δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Προσέθεσε πως η σύνοδος έχει επιφυλάξει «έντονες» διαβουλεύσεις.

Οι συζητήσεις με τον κ. Τραμπ έγιναν σε κλίμα σεβασμού, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Τραμπ απείλησε με έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ο κ. Μακρόν απάντησε πως δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή του ενώ ο ίδιος ήταν παρόν στην αίθουσα.
Πηγή: skai.gr