Κλείσιμο

Γουατεμάλα: Σε επιφυλακή λόγω νέων εκρήξεων στον κρατήρα του "Φουέγκο"

Σε καθεστώς επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές της Γουατεμάλα από χθες 11/7 εξαιτίας των νέων ισχυρών εκρήξεων στον κρατήρα του ηφαιστείου Φουέγο έναν μήνα και πλέον μετά από την τελευταία του καταστροφική δραστηριότητα που είχε ως αποτέλεσμα 113 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 329 να έχουν ανακηρυχθεί επισήμως αγνοούμενοι.




Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα τις επόμενες ώρες ή ημέρες να δούμε μια νέα φάση έκρηξης στον κρατήρα, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, τόνισε ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών .





Την Τρίτη,μια ακόμη ισχυρή έκρηξη στην κορυφή του ηφαιστείου προκάλεσε μια βροχή ηφαιστειακής τέφρας στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του κώνου, ύψους 3.763 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3η Ιουνίου, η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων των 65 ανθρώπων.Επιπρόσθετα σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές, ειδικά στην κοινότητα Σαν Μιγκέλ λος Λότες.


Αξίζει να αναφερθεί πως η Γουατεμάλα βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια ζώνη όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Πηγή: AMΠΕ