Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου σε Υεμένη κι Εμιράτα

«Εγκλήματα πολέμου» θα μπορούσαν να θεωρηθούν σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τόσο οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,σε μυστικές φυλακές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όσο και η δράση ενόπλων ομάδων στη νότια Υεμένη.

Ιδιαίτερα, την έκθεση , που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα 12/7, έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη των πρώτων πληροφοριών για αυτές τις μυστικές φυλακές, η Αμνηστία κάνει λόγο για «κατάφωρες παραβιάσεις» που έχουν διαπραχθεί στην Υεμένη, «συμπεριλαμβανομένων εξαφανίσεων, βασανισμών και άλλων κακομεταχειρίσεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Η έκθεση της Αμνηστίας, υπό τον τίτλο «Μόνο ο θεός ξέρει αν είναι ζωντανός», αναφέρεται στα δεινά των οικείων δεκάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν κι έκτοτε δεν δόθηκε η παραμικρή πληροφορία για την τύχη τους.

«Όταν ζητούν να μάθουν που είναι φυλακισμένοι οι δικοί τους, ή αν είναι καν ακόμη στη ζωή, τα αιτήματά τους αντιμετωπίζονται με σιωπή ή εκφοβισμό», τονίζει στην έκθεση η Τιράνα Χάσαν, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία είναι αρμόδια για τις χώρες σε κρίση.

Το ζήτημα των φυλακών βρισκόταν στο επίκεντρο μιας επίσκεψης που έκανε στο Άντεν τη Δευτέρα η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Ριμ αλ Χασίμι.

Η Χασίμι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χάντι και με τον υπουργό Εσωτερικών Άχμεντ Μαϊσάρι, ο οποίος επέμεινε στο «κλείσιμο των φυλακών και την ανάγκη να υπαχθούν στον έλεγχο του συστήματος της δικαιοσύνης» της Υεμένης

Πηγή: ΑΜΠΕ