Στην κόψη του ξυραφιού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Στο παρά πέντε φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, όπως δήλωσαν στην βρετανική εφημερίδα Guardian αυστραλοί δύτες που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα.

Λίγες ώρες αφότου βγήκαν τα τελευταία πέντε αγόρια και ο 25χρονος προπονητής ο κύριος αγωγός άντλησης νερού σταμάτησε να λειτουργεί, με συνέπεια η στάθμη των υδάτων μέσα στο σπήλαιο να αρχίσει να ανεβαίνει απότομα, δήλωσαν οι δύτες.

Ορισμένοι διασώστες και δύτες βρίσκονταν εκείνη την στιγμή περισσότερα από 1,5 χιλιόμετρα μέσα στο σπήλαιο, συλλέγοντας φιάλες και μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση.

Ένας από τους αυστραλούς δύτες ανέφερε στην «Guardian» πως άκουσε ουρλιαχτά και ξαφνικά είδε το φως από τους φακούς πολλών συναδέλφων του καθώς αυτοί έσπευδαν προς το μέρος του. Η στάθμη ανέβαινε «αισθητά», προσέθεσε.

Οι αντλίες νερού φαίνεται πως διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο ώστε η επιχείρηση να έχει αίσιο τέλος, κυρίως στο τελευταίο στάδιο από τα βάθη του σπηλαίου προς το στόμιο.

Όπως αναφέρει η «Guardian», ενώ αρχικά η διαδρομή ανάμεσα στην είσοδο και τον αποκαλούμενο «Θάλαμο 3» – που ήταν στο πρώτο τρίτο της διαδρομής – απαιτούσε τέσσερις έως πέντε ώρες, μετά την άντληση του νερού χρειαζόταν λιγότερο από μια ώρα.



Πηγή: skai.gr