Μεξικό: O Ομπραδόρ εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στο μεξικανικό Κογκρέσο

Την απόλυτη πλειοψηφία στο μεξικανικό Κογκρέσο εξασφαλίζει ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού,  Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και οι σύμμαχοι του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Ιουλίου που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο.

Ειδικότερα, επί του συνόλου των 500 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης , Συντηρητικό Κόμμα Κοινωνικής Ένωσης και Κόμμα Εργασίας καταλαμβάνουν τις 307.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως στην Γερουσία, θα καταλάβουν τις 69 από τις 128 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ακόμα προσωρινά, καθώς τα αποτελέσματα για τις 200 έδρες της Βουλής και τις 32 της Γερουσίας, που κατανέμονται με βάση τις ψήφους που εξασφάλισαν τα κόμματα σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να επικυρωθούν από το εκλογοδικείο.

Αν όντως αυτός ο συσχετισμός πολιτικής ισχύος επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά από το 1994 που ένας πρόεδρος του Μεξικού θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του μεξικανικού Κογκρέσου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το  κυβερνών Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα.

Συγκεκριμένα, από τις 241 έδρες στη Βουλή, στελέχη του θα βρίσκονται σε μόλις 62 στην επόμενη, ενώ στη Γερουσία, βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται από τις 61 στις 21.

Δεύτερη πολιτική δύναμη παραμένει η συμμαχία υπό το Κόμμα Εθνικής Δράσης που, μαζί με τους συμμάχους του, το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης και το Κίνημα Πολιτών, εξασφάλισαν 131 έδρες στη Βουλή και 38 στη Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με τεράστια διαφορά από τον Ρικάρδο Ανάγια ο οποίος δεν ξεπέρασε το 16,40%, συγκεντρώνοντας 53,19% των ψήφων.

Τέλος, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χάιμε Ροδρίγκες Καλδερόν έλαβε 5,23% των ψήφων.

Πηγή: ΑΜΠΕ