Συγκλονίζει το βίντεο με τη διάσωση των παγιδευμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη

Ιδιαίτερα επικίνδυνη και απαιτητική ήταν η προσπάθεια διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν την Τρίτη από σπήλαιο της Ταϊλάνδης στο οποίο είχαν παγιδευτεί εδώ και 17 ημέρες. 

Συγκλονίζουν οι εικόνες μέσα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στο οποίο ήταν εγκλωβισμένοι από τις 23 Ιουνίου. Η ομάδα των αγοριών και ο προπονητής τους εξερευνούσαν τις σπηλιές όταν μια ξαφνική καταιγίδα προκάλεσε τις πλημμύρες, παγιδεύοντάς τους μέσα.

Βίντεο που τραβήχτηκε μέσα από σπήλαιο, μαρτυρά το εξαιρετικά δύσκολο έργο των δυτών, οι οποίοι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τελικά κατάφεραν, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, να απεγκλωβίσουν τις 13 ψυχές.




Τα πολύ στενά περάσματα, οι λασπώδεις εσοχές που είναι γεμάτες με νερό και οι μυτεροί βράχοι μπορούν να αποτυπώσουν μέχρι έναν βαθμό τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι δύτες.

Ο θάνατος ενός έμπειρου πρώην ταϊλανδού δύτη την Παρασκευή, ο οποίος ήταν μέλος μιας ομάδας που προσπάθησε να προμηθεύσει το σπήλαιο των αγοριών με φιάλες οξυγόνου, υπογράμμισε τους κινδύνους της αποστολής.

Οι δύτες διάσωσης έχοντας μαζί τους εξειδικευμένο εξοπλισμό για να αναπνέουν, έφτασαν στην παγιδευμένη ομάδα μέσω μιας σειράς περασμάτων που ήταν γεμάτα με νερό. Τα αγόρια έπρεπε να εξαχθούν από το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί, με τον ίδιο τρόπο.

Δύο δύτες συνόδευαν κάθε αγόρι, ο ένας κρατούσε το αγόρι κοντά στο σώμα του και ο άλλος δύτης ακολουθούσε. Οι δύτες τους οδήγησαν στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας σχοινιά.

Στα στενά τμήματα, οι διασώστες έπρεπε να βγάλουν τις φιάλες οξυγόνου τους και να συμπιέσουν τα αγόρια τα οποία έλαβαν αγχολυτικά για να μην πανικοβληθούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.


Πηγή: skai.gr