Κλείσιμο

Ντιμιτρόφ: Περιμένουμε πράσινο φως από το NATO αυτή την εβδομάδα

Η ΠΓΔΜ είναι αισιόδοξη πως το NATO θα εκκινήσει αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη τις διαδικασίες ένταξης της στη Συμμαχία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και πιστεύω πως όλα είναι καθοδόν και θα πρέπει να γίνει αυτήν την εβδομάδα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ενόψει της έναρξης της διήμερης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει πρακτικά βέβαιος πως οι σύμμαχοι θα δεχτούν την έναρξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας όμως πως η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί εάν τα Σκόπια δεν κυρώσουν και υλοποιήσουν πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Αυτό σημαίνει έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, που αναμένεται να λάβει χώρα το φθινόπωρο, και υπερψήφιση συνταγματικής αναθεώρησης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων στην 120μελή Βουλή.

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως η οριστική κύρωση της συμφωνίας από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στο NATO, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Η σκοπιανή κυβέρνηση πάντως φαντάζει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το θέλγητρο της ένταξης σε NATO και Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κερδίσει λαϊκή στήριξη, τη στιγμή που ο εθνικιστής πρόεδρος αρνείται να προσυπογράψει την συμφωνία.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανατρέψει την ένταξη στο NATO, με δεδομένο ότι αντιτίθεται στην εξάπλωση της Συμμαχίας στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής στην σλαβικές ζώνες των Βαλκανίων, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε πως έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας όλα τα ενδεχόμενα εμπόδια λαμβάνονται υπόψη.

Σημείωσε πως η ΠΓΔΜ δεν προσανατολίζεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας και ότι «εάν δεν εκκρεμούσε το ονοματολογικό τα Σκόπια θα είχαν ενταχθεί από το 2008».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ